Afspraak met de spoed tandarts

Er is sprake van een tandheelkundig spoedgeval wanneer er buiten reguliere openingstijden om sprake is van acute mondklachten.

Heb je ernstige last van je tanden, tandvlees of kaken, bijvoorbeeld na een ongeval, ontsteking of operatie? Het is belangrijk dat je voor dergelijke klachten zo spoedig mogelijk wordt behandelt. Zo wordt meer schade aan het gebit voorkomen.

Omdat in dergelijke situaties vaak niet gewacht kan worden op de eerstvolgende mogelijkheid tot behandeling zijn er spoedbehandelingen die plaatsvinden in de avond, in het weekend, en op feestdagen.

Wanneer is een spoedafspraak noodzakelijk?

Mogelijke redenen om een spoedafspraak te maken zijn een losse of afgebroken tand, een uitgevallen tand door letsel, nabloeding na een ingreep of hevige pijn door ontsteking. Indien het gaat om een tand welke door letsel of trauma is uitgevallen kan de tand in sommige gevallen teruggeplaatst worden. Reinig de tand in dit geval, bewaar deze en neem direct contact op met je tandarts.

Als je last hebt van acute pijn vanwege een ontsteking kan je paracetamol of ibuprofen nemen om de pijn te verminderen. Bel daarna je tandarts. Die kan je precies vertellen welke stappen je dient te nemen om te voorkomen dat de ontsteking andere gebieden van het gebit aantast.

Niet noodzakelijke situaties

Ongemakken als een gaatje, een loszittende kroon of brug, verkleuringen, tandvleesontsteking of gevoelige tanden kunnen de eerstvolgende dag of na het weekend behandeld worden. Indien je geen hevige pijnklachten ervaart is een spoedafspraak vaak ook niet nodig. Twijfel je, of heb je toch liever advies van je tandarts? In dat geval kan je natuurlijk altijd contact opnemen. De dienstdoende arts zal je dan voorzien van advies en kan je vertellen of je langs moet komen.

Wat kost een spoedbehandeling?

De kosten van een spoedbehandeling zijn hetzelfde als bij een reguliere, geplande behandeling. Deze tarieven zijn bepaald door de overheid en variëren van 50 tot 250 euro, afhankelijk van de behandeling. Je kan altijd de tandarts vragen naar een kostenindicatie. Het kan namelijk voorkomen dat je de kosten, of een deel hiervan, direct dient te betalen.

Spoedafspraken kunnen ook als je geen klant bent

In de meeste gevallen kun je bij iedere spoed tandarts in Amsterdam terecht wanneer je klachten ervaart, ook wanneer dit niet je vaste tandartspraktijk betreft. De tandarts zal je dan eenmalig behandelen. Na de spoedbehandeling wordt je terugverwezen naar je eigen tandarts, die vanaf dat moment verantwoordelijk is voor eventuele vervolgbehandelingen en nazorg.

Verzekering

Spoedeisende mondzorg valt niet onder de basisverzekering en wordt dus ook niet vergoed. Beschik je over een aanvullende tandartsverzekering? Dan worden spoedeisende behandelingen meestal door de zorgverzekeraar op zich genomen. Hoeveel deze vergoeding bedraagt is afhankelijk van het soort verzekering waar je over beschikt. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Tot 18 jaar wordt (spoedeisende) tandheelkunde vergoedt vanuit de basisverzekering, met uitzondering van orthodontie en kroon- en brugwerk. Hiervoor hoeft ook geen eigen risico betaald te worden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.