Ziekte en sterfte door slechte voeding

Als we niet eten, gaan we dood. Helaas is dit nog altijd aan de orde van de dag.

Redactie

Wereldwijd zijn nog dagelijks duizenden slachtoffers te betreuren wegens een gebrek aan voedsel. Het einde van deze situatie lijkt voorlopig nog niet in zicht. Je zou zeggen dat we dan toch wel goed opletten als we wel voldoende te eten hebben en niet zomaar alles consumeren wat ons wordt voorgezet. Het tegendeel is waar. Schattingen geven aan dat fout voedsel een belangrijke oorzaak is voor ziekte en sterfte. Cijfers over sterfte door ondervoeding waren er al langer. Schrikbarende cijfers, waaruit valt af te leiden dat er duizenden mensen per dag sterven van de honger. Het zijn zelfs meer dan vijf miljoen mensen op jaarbasis. Een astronomisch hoog aantal, waar je even stil van wordt. Bedenk je eens dat in minder dan vier jaar tijd de voltallige Nederlandse bevolking zou zijn gestorven. Want dat is in feite waar het qua aantallen op neerkomt. Maar dat is nog niet alles. Over sterfte door fout voedsel was in het verleden niet zoveel bekend. Onlangs publiceerde de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) echter een rapport met schattingen waar je even stil van wordt. Men gaat ervan uit dat wereldwijd maar liefst 600 miljoen mensen (!) per jaar ziek worden doordat ze iets verkeerds hebben gegeten. In 420.000 gevallen loopt het zo uit de hand dat de persoon in kwestie komt te overlijden! Onder deze 420.000 mensen bevinden zich 120.000 kinderen beneden de vijf jaar. Het voedsel dat ze te eten krijgen bevat bacteriën, virussen, giftige stoffen, chemicaliën of parasieten. Kortom, zaken die niet in onze voeding thuis horen. Hier in Nederland waakt de Voedsel- En Warenautoriteit (NVWA) over het voedselaanbod, maar in andere landen zijn ze minder streng. Het hoogste sterftecijfer door fout voedsel wordt behaald in Afrika en Zuid-Oost Azië. Juist daar zijn er nauwelijks regels voor voedsel, terwijl de bevolkingsdichtheid juist veel hoger is. Weliswaar zijn de gepubliceerde cijfers geen keiharde feiten maar slechts schattingen, er is echter wel lang en serieus aan gewerkt. Over de hele wereld namen ongeveer honderd deskundigen deel aan het opstellen van het rapport. Ze werkten ongeveer tien jaar aan het project, dat pijnlijk duidelijk maakt hoe zorgelijk het is gesteld met de kwaliteit van het voedsel in de wereld. Voor de goede orde, we hebben het hier niet over de ongezonde hap, zoals de vette hap, maar om voedsel dat acuut levensbedreigend is doordat het besmet is met zaken die er absoluut niet in thuis horen. Wil je weten hoe de voedselveiligheid in ons land geregeld is? Bezoek dan eens website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): https://www.nvwa.nl.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.