Wat is het kerogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een dieet wat gekenmerkt wordt door weinig koolhydraten en veel vetten.

Het dieet doet veel stof opwaaien want het staat voor veel mensen haaks op alles wat ze over voeding hebben geleerd. Wij zochten uit of het ketogeen dieet gezond is en wat de risico’s zijn. 

De basis

Het meest opvallende aan het ketogeen dieet is dat het extreem laag in koolhydraten is. Bij het ketogeen dieet haal je nog maar 5% van je calorieën uit koolhydraten. Omdat koolhydraten in veel voedingsmiddelen zitten is het nog een hele kunst om zo weinig koolhydraten te eten. Normaal gesproken halen we met ons westerse dieet 50% tot 65% van onze calorieën uit koolhydraten. 

Bij het ketogeen dieet ga je in plaats van koolhydraten vetten eten. Zo’n 80% van je calorieën moeten bij dit dieet van vetten afkomstig zijn. De overige 15% van de calorieën zullen van eiwitten afkomstig zijn. 

De werking

Nu vraag je je waarschijnlijk af waar al dat vet eten goed voor is en hoe je daarvan kunt afvallen. Het heeft allemaal met het hormoon insuline te maken. Insuline is het hormoon wat aangemaakt wordt als we koolhydraten hebben gegeten. Koolhydraten worden tot glucose afgebroken waarna ze aan de bloedbaan worden afgegeven. Via het bloed wordt het glucose naar de cellen getransporteerd. De cellen zijn echter gesloten en kunnen geen glucose opnemen. Insuline zorgt ervoor dat de cellen zich openen en het glucose opnemen. 

Insuline is een hormoon wat meerdere functies heeft. Het is een metabool hormoon. Het zorgt er ook voor dat het lichaam vet kan vasthouden en opslaan. Dit is goed te zien bij diabetici die insuline moeten spuiten. Als zij vaak op dezelfde plek spuiten dan is onder de huid een ophoping van vet te zien. 

Wil je afvallen dan is het een voorwaarde dat de insulinespiegels laag blijven. Alleen dan kan het lichaam optimaal vet verbranden. Dit laag houden van de insulinespiegels is precies waar het bij het ketogeen dieet om draait. Vetten hebben geen enkel effect op de bloedsuikerspiegel en zodat er geen insuline aangemaakt hoef te worden als je vet hebt gegeten. 

Het eten van vet heeft nog een ander voordeel. Het zorgt voor een beter gevoel van verzadiging. Het zorgt voor activering van verzadigingshormonen en het onderdrukken van hongerhormonen. Hierdoor is het ketogeen dieet goed vol te houden, wat een belangrijke voorwaarde is om succes te behalen. 

De gezondheidsvoordelen

Het volgen van het ketogeen dieet is een effectieve manier om af te vallen en zo minder kans te hebben op chronische ziekten. Door het eten van veel vetten raak je zo verzadigd dat het niet eens nodig is om calorieën te tellen. Het is daarom een makkelijke en zorgeloze manier om af te vallen. 

Door het volgen van een ketogeen dieet zal het cholesterolbeeld verbeteren, iets wat haaks staat op wat veel mensen hebben geleerd over vetten. We zijn opgegroeid met de opvatting dat vetten een hoog cholesterol veroorzaken. Maar uit recente onderzoeken blijkt dat toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten de grote boosdoeners zijn. Nu is het wel zo dat het beter is om niet te veel verzadigd vet te eten. Om deze reden zal binnen een goed ketogeen dieet dan ook de nadruk worden gelegd op het eten van veel onverzadigde vetzuren. 

Doordat je bij het ketogeen dieet nog maar weinig koolhydraten eet zal de bloedsuikerspiegel lager en stabieler worden. Dit maakt dit dieet uiterst geschikt voor het voorkomen van diabetes type 2 en voor mensen met pre-diabetes of diabetes type 2. Mensen met pre-diabetes en diabetes type 2 hebben insulineresistentie, hun lichaam reageert niet goed meer op insuline. Met het ketogeen dieet wordt de gevoeligheid voor insuline verbetert. 

De risico’s: Het ketogeen dieet heeft zeker ook risico’s. Het dieet is met name gevaarlijk voor diabetici die medicijnen gebruiken voor het verlagen/reguleren van de bloedsuikerspiegel. Doordat er nog maar weinig koolhydraten gegeten zullen worden bestaat er het risico dat de bloedsuikerspiegel juist te laag wordt. Gebruik je medicijnen voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel dan is het belangrijk om vaak je bloedsuikerspiegel te controleren en het dieet onder begeleiding van je behandeld arts te volgen. De arts kan je medicijnen dan bijstellen en op een gegeven moment mag je misschien zelfs helemaal stoppen met de medicatie. 

Een ander risico van dit dieet is een mogelijk tekort aan voedingsstoffen. Binnen het ketogeen dieet is nauwelijks plaats voor granen en fruit omdat deze rijk zijn aan koolhydraten en suikers. Hierdoor kan je een tekort krijgen aan vitaminen en mineralen. Om het risico op tekorten laag te houden is het belangrijk om veel groene bladgroente te eten. Groene bladgroente zijn laag in koolhydraten. De meeste groene bladgroente bevatten slechts 1 gram koolhydraten per 100 gram. Dit terwijl deze groentesoorten wel rijk zijn aan vitaminen en mineralen. 

Groentesoorten die onder de grond groeien (aardappel, rode biet, wortel, pastinaak), peulvruchten en bonen zijn wel rijk aan koolhydraten. Hiervoor is binnen het ketogeen dieet dan ook geen plaats. 

Een ander voordeel van groene bladgroente is dat ze rijk zijn aan voedingsvezels. Deze zijn belangrijk om het risico op constipatie laag te houden. 

Een ander risico is uitdroging. Als je begint met het ketogeen dieet dan zullen je glycogeenvoorraden uitgeput raken. Glycogeen is de vorm waarin glucose wordt opgeslagen in de spieren en de lever. Glycogeen houdt veel vocht vast en door het leeg raken van de glycogeenvoorraden zal je veel vocht verliezen. Het is daarom belangrijk om veel te drinken (2 liter water per dag) en te zorgen dat je niet teveel natrium, kalium en magnesium verliest. Natrium kan je aanvullen door zout te gebruiken. Kalium en magnesium zitten in groene bladgroente, zuivel en noten. 

Wil je starten met het ketogeen dieet? Lees dan dit artikel met een keto dieet voedingsschema

Foto: pixabay

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.