Slecht humeur door gewichtsverlies

Slecht humeur door gewichtsverlies Een slecht humeur blijkt een opvallend bijverschijnsel te zijn van gewichtsverlies. Onderzoekers van The University College in London zijn tot de conclusie gekomen dat mensen die een succesvolle afvalpoging hadden ondernomen weliswaar lichamelijk gezonder waren geworden, maar tegelijkertijd vaker depressieve symptomen vertoonden dan mensen die op hetzelfde gewicht waren gebleven of aangekomen waren.

Voor het onderzoek werden bijna 2.000 mensen met een zekere mate van overgewicht vier jaar lang gevolgd. De veelgehoorde opmerking ‘Dikke mensen zijn gezelliger’ lijkt dus echt op waarheid te berusten. Er is ook een eenvoudige verklaring te geven voor dit verschijnsel. Mensen die de strijd tegen de kilo’s aangaan dwingen zichzelf ertoe af te vallen en onthouden zich, om dat doet te bereiken, een aantal leuke dingen. Ze laten lekkere dingen staan, gaan minder vaak naar feestjes en stellen bovendien vaak te hoge verwachtingen. Het geluksgevoel dat een slanker lichaam zou moeten geven weegt daarbij niet op tegen de negatieve emoties die gepaard gaan met het dagelijks weerstaan van vele verleidingen. Van de mensen die deelnamen aan het onderzoek stond vooraf vast dat zij geen last hadden van depressieve symptomen of chronische ziekten. Er werden gegevens vastgelegd over het gewicht, de bloeddruk en de hoeveelheid vetten in het bloed. Ook moesten de deelnemers vragen beantwoorden over de mate waarin ze zich verdrietig, eenzaam en gemotiveerd voelden. Het feit dat afvallen een slecht humeur oplevert mag misschien niet de meest verrassende conclusie genoemd worden, het verklaart wel voor een belangrijk deel waarom mensen vaak in een vroeg stadium afhaken wanneer het een poging tot gewichtsverlies betreft. Uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat ongeveer de helft van alle volwassen Nederlanders te zwaar is. Een overzicht van deze cijfers is op http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/overgewicht/hoeveel-mensen-hebben-overgewicht/ te vinden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.