Ontlasting bespreken taboe bij dokters

Praten over ontlasting nog taboe bij dokters Ruim de helft van de Nederlanders bespreekt nauwelijks of nooit zijn ontlasting met de dokter als hij ergens last van heeft. Ook wordt het voedingspatroon in dat geval niet besproken.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Winclove onder ruim 1.000 respondenten. Dit is zorgelijk, omdat we steeds meer gezondheidsinformatie uit ontlasting kunnen halen. Dokters vragen er niet naar Acht op de tien respondenten realiseert zich dat er een verband is tussen ontlasting en gezondheid. Desondanks schaamt bijna een kwart van de bevolking zich dusdanig om over ontlasting te praten, dat ze het net niet zelf bespreekbaar durven te maken bij de huisarts. Bijna zes op de tien geeft dan ook aan dat dokters niet of nauwelijks naar hun ontlasting vragen. “Dat is vreemd: het achterhalen van de oorzaak van een verandering of afwijking in de ontlasting kan belangrijke informatie geven over de mogelijke oorzaak van ziekte en de behandeling daarvan”, aldus Eke Teekens voedingskundige en Director Healthcare bij Winclove. Eetpatroon onbesproken Niet alleen wordt er bij de dokter niet gesproken over ontlasting, ook het eetpatroon van de patiënt blijft onbesproken. Bijna 60 procent van de Nederlanders geeft aan dat de dokter niet of nauwelijks vraagt naar het eetpatroon. “Dit is een gemiste kans. Voeding is een cruciale basis voor je gezondheid” aldus Teekens. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wel degelijk een verband zien tussen voeding en ontlasting. Ook geeft bijna 60 procent aan dat voeding van invloed is op zijn gemoedstoestand. Een groep die bijna even groot is, zegt zich beter te voelen als hij bepaald voedsel eet. Teekens: “Daarom is het onbegrijpelijk dat deze onderwerpen in de dokterskamer onbesproken blijven.” Overige opvallend resultaten
  • Een op de vier vrouwen schaamt zich om over de ontlasting te praten, bij de mannen is dat een op de vijf
  • Zes op de tien vrouwen voelt zich fysiek ook beter als ze bepaalde voeding eet.
  • Volgens driekwart van de respondenten betekent een goede stoelgang dat je iedere dag poept.
  • Bijna de helft van de respondenten poept één keer per dag; een kwart zelfs twee keer per dag.
  • Twee vijfde van de respondenten bekijkt af en toe zijn ontlasting; 30 procent doet dit zelfs altijd.
Over Winclove Probiotics Het Nederlandse Winclove Probiotics onderzoekt en ontwikkelt al ruim 20 jaar darmbacteriën, zoals probiotica, voor verschillende soorten aandoeningen. Deze probiotica bevatten zes tot negen zorgvuldig geselecteerde soorten bacteriën. In die hoedanigheid heeft Winclove interesse in ontlasting: onze ontlasting bestaat immers voor 50 procent uit darmbacteriën. We dragen 1,5 kilo darmbacteriën met ons mee, en als die uit balans raken kunnen er verschillende klachten en aandoeningen ontstaan. Het kennisinstituut van Winclove gebruikt de kennis van darmbacteriën bij het samenstellen van de hoogwaardige probiotica: Ecologic®.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.