Oma’s appeltaart

Dit alternatieve recept voor het maken van appeltaart is weer een topper en zeker een aanrader om zelf te maken.

Net zoals veel andere rauwe taarten is onze Oma's appeltaart ook gemaakt van noten, zaden en (gedroogd) fruit. De bodem bestaat o.a. uit amandelen, kokosrasp en dadels en de vulling uit o.a., appels natuurlijk, gedroogde mango, amandelmeel, kokosolie, banaan, rozijnen en kaneel (die mag niet missen):

  • De kokos -rasp en -olie bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en een natuurlijke bron van middellange en korte-keten verzuren (MKVZ); deze middellange en korte-keten vetzuren worden in tegenstelling tot de lange ketenvetzuren (LCT) makkelijk verteerd en direct opgenomen in het bloed. Het wordt al in het bovenste deel van de darm opgenomen waardoor het in de eerste plaats wordt gebruikt als energie en nauwelijks de kans krijgt om als vet te worden opgeslagen.
  • Mango en dus ook gedroogde mango is ook rijk aan verschillende vitamines (met name vitamine C) en mineralen. Vitamine C (ascorbinezuur) is één van de vitamines die ook werkzaam is als antioxidant tegen vrije radicalen die o.a. schadelijk kunnen zijn voor onze cellen en D.N.A. Daarnaast is vitamine C tevens bijzonder belangrijk, -bij de synthese van collageen; de meest voorkomende bouwstof in ons lichaam voor het onderhoud van ons skelet, botten, spieren, bindweefsel, pezen, tanden, haren en huid,  -bij ons spiermetabolisme, -voor het absorberen van ijzer in de darm en functioneert het als een co-enzym in meer dan 800 verschillende biochemische processen in ons lichaam waardoor ons immuunsysteem wordt versterkt.
  • Banaan bevat, in tegenstelling tot mango, juist weinig vitamine C maar wel veel Kalium; Kalium gaat het bloedruk verhogende effect van Natrium tegen. Daarnaast bevat banaan veel voedingsvezels, voor een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel en zetmeel, die wordt omgezet in glucose die ons lichaam energie levert.
  • Rozijnen bevatten behalve B6 en B2 weinig vitaminen, maar wel veel vezels, mineralen, zoals Boron voor de botaanmaak, en aminozuren, met name Tryptofaan die belangrijk is voor de aanmaak van serotonine, ons geluks-hormoon. Ook bevatten rozijnen net als druiven het fytonutriënt Resveratrol die bijdraagt aan, -het voorkomen van kanker, -het genezen van hart en vaat ziekten, - het voorkomen van de ziekte van Alzheimer en schimmelinfecties. Daarnaast bevatten rozijnen één van de sterkste antioxidanten Anthocyaninen.
  • Kaneel zit boordevol met het mineraal Mangaan. Van Mangaan wordt gezegd dat het een belangrijke rol speelt bij het opnemen van andere voedingstoffen. Het speelt o.a. een rol bij, -een gezond maag-darmstelsel, -het voorkomen van een hoge bloedsuikerspiegel na het eten, een gezond zenuwstelsel, -een goede werking van de schildklier, de aanmaak van sekshormonen (progesteron) en is een antioxidant.

Het recept van oma's appeltaart:

Bodem: - 26 cm. taartvorm (een taartvorm waarvan je de zijkant kan verwijderen) - 175 gr. amandelen of andere noten - 175 gr. kokosrasp - 250-350 gr. ontpitte dadels (ligt eraan hoe zacht de dadels zijn) - 1/2 el citroenrasp - 1 tl. vanillepoeder - snufje zeezout.

Vulling: - 50 gr. geweekte gedroogde mango - 50 gr. geweekte gedroogde appel - 50 gr. gesmolten kokosolie - evt. 50 gr. amandelmeel & 25 gr. honing - snufje zeezout.
 
Topping: - 2 bananen in plakjes gesneden - 250 gr. grof geraspte uitgeknepen appel - 25 gr. rozijnen + 25 gr. gedr. cranberry grof gesneden - 1 etl. citroensap - 1 tl. Kaneel - evt. 25 gr. amandelschaafsel Maal de noten en kokosrasp fijn (zo fijn als je zelf wilt, met stukjes noot geeft een lekkere bite) in een keukenmachine (bv. de Magimix). Voeg terwijl de keukenmachine draait de citroenrasp, vanillepoeder, zout en vervolgens voldoende dadels toe; het mengsel moet als je het fijnknijpt blijven plakken. Druk de massa stevig in een taartbodem; dit vergt even tijd en handigheid anders wordt de bodem niet stevig genoeg, je kan met behulp van een eetlepel waarmee je draait de bodem glad en massief krijgen. Zet de bodem 15 min. in de ijskast.

  1. Maal de geweekte mango en appel in de keukenmachine fijn tot een gladde massa. Voeg  de gesmolten kokosolie toe en laat weer draaien. Meng het amandelmeel met de honing en meng dit met de puree door elkaar; het hoeft niet heel goed gemengd te worden, je mag de verschillende smaken van de puree en het amandelmengsel blijven proeven. Verdeel het mengsel over de taartbodem en zet weer 15 min. in de ijskast.
  2. Vermeng de appel met het citroensap en de rozijnen en cranberries en laat even staan. Leg ondertussen de plakjes banaan op het mengsel. Meng het kaneel door het appel mengsel, verdeel over de bananenplakjes en druk alles licht aan. Garneer evt. met het amandelschaafsel. Laat de taart minimaal 1 uur opstijven in de ijskast.

  Claudia Duijkers van wholenaturalfamily.nl Geniet ervan!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.