Negatieve gedachten of ..

Belemmerende overtuigingen Laat jij je weerhouden door je eigen negatieve gedachten of zoals we het ook noemen, je belemmerende overtuigingen? Je hebt jezelf er van overtuigd dat je iets niet kan of iets niet durft of misschien wel beiden. Realiseer jij je dat jij degene bent die dit negatieve zaadje heeft geplant? Uiteraard kan dit ook zijn door oorzaken van buitenaf, denk aan je opvoeding, relaties, scholing, gebeurtenissen, ervaringen en vriendschappen.

Door te ervaren dat het als normaal werd bevonden heb jij je die gedachten ook eigen gemaakt. Toch ben jij uiteindelijk hier degene die het stuur behoort over te pakken voor je eigen leven. Nu is dit voor veel mensen heel lastig en dat is ook begrijpelijk.

Maar laten we er eens globaal naar kijken

Je zal je weleens afvragen waarom je je laat weerhouden door allerlei belemmerende overtuigingen die je zelf hebt gekweekt. Negatieve gedachten die je jezelf oplegt vanuit een negatief gevoel. In de loop der jaren constateer ik dat er steeds meer belemmerende overtuigingen leven bij de mensen. Ze laten zich sturen door de gedachten die oppoppen en laten uiteindelijk de gedachten de regie overnemen. Naar mijn idee hebben wij zelf de regie in pacht. Jammer om die loze negatieve gedachten je leven te laten beheersen. Sowieso heeft dit totaal geen toegevoegde waarde voor je levensvreugde. En dat willen we toch allemaal, zo veel mogelijk levensvreugde. Dit bereiken we door het ons zelf eigenlijk makkelijker te maken en juist niet moeilijker. En natuurlijk als je al jaren luistert naar hoe jij denkt dat het is en je eigenlijk niet verder open staat voor het idee hoe het ook kan zijn, dan zal je hier uiteraard ook niet in groeien. En wellicht ben je daar ook content mee en dat is dan prima. Dat is dan weer jouw keuze. Maar wanneer jouw gedachten je remmen in bepaalde  zaken in het dagelijks leven dan is het misschien eens een idee om hier wel naar te kijken. Jammer zou zijn dat deze belemmerende overtuigingen je niet bepaalde ervaringen laten beleven alleen omdat jij in je hoofd hebt geplant dat je iets niet durft of iets niet kan. Als je bijvoorbeeld het idee hebt gekweekt dat je het doodeng vindt om ergens alleen op een terras te gaan zitten om een kopje koffie te gaan drinken, vraag je dan eens af waarom je dat eng vindt? Durf je niet alleen aan een tafeltje te gaan zitten met het idee dat iedereen op jou zit te letten? Ben je bang dat iemand kijkt hoe je een hap neemt van die overheerlijke appeltaart die ook een beetje van je vork tuimelt? Je voor je gevoel heel kwetsbaar in je up aan een tafeltje zit en je niet zo goed weet welke houding je moet aannemen? Of misschien denk je wel dat iedereen naar jou zit te kijken? Dat ze allemaal jouw kant uit kijken om jou eens goed te observeren. Is dat misschien iets wat jij zelf altijd doet als je op een terras zit? Mensen bekijken en er vooral over oordelen en dat bedoel ik in de negatieve zin? En uiteindelijk heeft je onbewuste zelf die angst gecreëerd omdat jij het idee hebt dat mensen het ook over jou doen. Dit zijn allemaal je eigen denkspinsels die je jezelf hebt toegeëigend. Je hebt deze gedachten zo eigen gemaakt en zover dat je het niet in je hoofd zal halen om maar ergens plaats te gaan nemen in je eentje. Maar nu de andere kant van de medaille.

Is het uberhaupt belangrijk hoe een ander over jou denkt?

Ten eerste denk je te weten wat ze denken maar je weet helemaal niet wat ze denken. Of je bent helderziende maar de gemiddelde doorsnee mens kan niet in het brein kijken van iemand anders. Gelukkig maar. En daar ligt al een groot deel van je oplossing. Belemmerende overtuigingen praten we onszelf aan. Het maakt ze tot een last en we hebben altijd maar het gevoel dat we er om heen moeten fietsen. In de loop der jaren heb ik allerlei belemmerende overtuigingen wel de revue zien passeren. Bij de mensen die ik coach, die tot mijn vriendenkring behoren of in de familiekring. En uiteraard ook ik heb er een paar weggepoetst zo door de jaren heen. Nu is het voorbeeld dat ik geef niet zo levensbedreigend maar dat wordt het wel wanneer het je leven bepaalt. Laat deze belemmerende overtuigingen je niet in je vrijheid beperken. Daar is het leven toch veel te bijzonder voor. www.minddrops.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.