Kosten kankermedicijnen veel te hoog

Tachtigduizend euro voor de behandeling van huidkanker en negenduizend euro per maand om longkanker te bestrijden. De kosten van kankermedicijnen rijzen de pan uit.

Om de kostenexplosie tegen te gaan, stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid de machtspositie van de farmaceutische industrie ter discussie. Ze noemt farmaceuten "monopolisten" en sommigen gedragen zich "onethisch". Maar wat vinden de farmaceuten eigenlijk zelf? Over hoe prijzen daadwerkelijk tot stand komen, wordt schimmig gedaan. Inzicht in de opbouw willen farmaceuten niet geven, omdat het concurrentiegevoelig is. Volgens Roche en AstraZeneca is de prijs van een geneesmiddel aan regels van de overheid gebonden. Maar het ministerie van Volksgezondheid en het Zorginstituut vertellen Nieuwsuur dat de fabrikant toch echt zelf de prijs bepaalt. Oncoloog Jan Schellens voegt toe: "Een farmaceutisch bedrijf dat een patent heeft op een middel heeft een unieke positie en kan eigenlijk vragen wat ze wil. Zowel Roche als AstraZeneca maakt al jarenlang veel winst. De brutowinst van AstraZeneca was afgelopen jaar ruim zes miljard en van Roche zelfs zestien miljard euro. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld bij Unilever. AstraZeneca benadrukt dat ze ook meer risico lopen dan een soepfabriek. "Dit soort winstpercentages zijn nodig om private investeringen te trekken, anders trekken wij geen private investeerders meer." Roche voegt toe: "Onze investeerders, die ons het kapitaal leveren om mee te innoveren, willen we blijven belonen." nos.nl/nieuwsuur/artikel/2093801-dure-kankermedicijnen-de-farmaceuten-aan-hetwoord. Noot: Verschillende topmanagers van grote bedrijven ontvangen een symbolisch salaris van één dollar. In de plaats van een conventioneel loon, ontvangen zij dan aandelen in het bedrijf (stock option)...

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.