Kaakgewrichtsklachten

Het kaakgewricht bestaat uit een gewrichtskop en een gewrichtskom bekleed met een laagje kraakbeen. Het kaakgewricht bevat een gewrichtsschijfje (discus) te vergelijken met een meniscus in de knie.

Deze discus glijdt als een stootkussen mee met het kaakkopje in de gewrichtskom en voorkomt slijtage van de gewrichtsoppervlakken. Het kan voorkomen dat de discus niet altijd op zijn plaats (boven op het kaakkopje) blijft zitten. Soms schiet de discus voor het kaakkopje. Het kaakgewricht laat dan bij het openen en sluiten van de mond een knappend (een knap) of schurend geluid horen. Ongeveer 40% van de bevolking heeft zo’n knap en deze aandoening behoeft zelden een behandeling (tenzij er ook pijnklachten zijn).

Het gewricht is omgeven door kauwspieren Veel voorkomende kaakgewrichtsklachten zijn pijn in de kauwspieren of in het kaakgewricht met soms een uitstraling naar de nek, voorhoofd en schouders, én een moe en stijf gevoel in de kauwspieren, vooral ’s ochtends bij het opstaan. Een andere klacht kan zijn een beperkte mondopening of het ‘op slot zitten’ van de onderkaak. De meest voorkomende oorzaak van kaakgewrichtsklachten is een verkeerde gewoonte zoals bijvoorbeeld veelvuldig klemmen of knarsen. Het is gebleken dat mensen met kaakgewrichtsklachten vaak onbewust de gewoonte hebben om langdurig hun tanden en kiezen op elkaar te klemmen of onbewust de tanden van de onderkaak met grote kracht langs de tanden van de bovenkaak te bewegen (knarsen). Het klemmen en knarsen gebeurt vooral ’s nachts. Deze gewoontes kunnen de kauwspieren vermoeien en aanleiding geven tot pijn in de spieren en het gewricht. Soms blijken deze gewoontes in relatie te staan met spanningen waaronder de patiënt te lijden heeft. Een patient lijkt dan de spanningen letterlijk ‘weg te willen bijten’. Een ernstige verwonding aan de onderkaak kan ook kaakgewrichtsklachten veroorzaken Zo kan een klap een zwelling veroorzaken in het gewricht of de discus beschadigen. Soepele bewegingen van de onderkaak zijn dan niet meer mogelijk en het gewricht zal pijn gaan doen. Ook zal de beet dan gestoord aanvoelen. Bij een kneuzing passen de kiezen na enkele dagen weer goed op elkaar. Het is lastig om een goede behandeling te bepalen voor kaakgewrichtsafwijkingen. Het kaakgewricht in zijn optimale vorm terugbrengen is niet of nauwelijks mogelijk. Wel kan de situatie flink worden verbeterd door een meervoudige aanpak van een tandarts, MKA-chirurg, en fysiotherapeut. Behandelingen van kaakgewrichtsafwijkingen zijn vooral gericht op een vermindering van de belasting van het gewricht. In de beginfase kan de therapie bestaan uit een goede uitleg van het probleem, pijnbehandeling, oefentherapie of het aanbrengen van een zogenaamde splint, een plaatje van kunsthars dat op tanden of kiezen wordt geplaatst om het gewricht bij het kauwen te ontlasten. Een vervolgbehandeling bestaat uit fysiotherapie, bewegingstherapie, massage of thermotherapie. De MKA-chirurg kan in zeldzame gevallen voor een minimaal operatieve behandeling kiezen, bijvoorbeeld een spoeling van het kaakgewricht.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.