De schildklier alias de schuldklier

Lees hier meer over hoe je oorzaak van schildklierklachten aan kunt pakken.

Wereldwijd zijn er veel mensen die behandeld worden met schildkliermedicatie

Deze hebben diverse diagnoses gekregen: trage schildklier, snelle schildklier. ziekte van Graves of ziekte van Hashimoto. In deze gevallen wordt er te veel of te weinig schildklierhormoon aangemaakt. Deze mensen worden behandeld met een middel om te schildklier af te remmen of een middel om schildklierhormoon aan te vullen.

De schildklier is een orgaan dat zich aanpast aan wat er elders in het lichaam gebeurt

Voor de aanmaak van de diverse hormonen die betrokken zijn bij de schildklier, zijn nogal wat vitamines en mineralen nodig. Als er tekorten zijn hieraan, heeft dat gevolgen voor de aanmaak van schildklierhormonen. Een voedingspatroon dat niet volwaardig is, heeft dus invloed hierop. Stress heeft ook invloed op de werking van de schildklier(hormonen). Bij stress doet de schildklier een stapje terug en kun je typische klachten krijgen van een “trage” schildklier: moeheid, het koud hebben, obstipatie, overgewicht etc. Een auto-immuunaandoening zoals Graves of Hashimoto wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem antistoffen aanmaakt die de werking van de schildklier(hormonen) verstoren. Vaak vinden deze processen hun oorsprong in de darm waar het grootste deel van het immuunsysteem zich bevindt. Ontstekingen of veranderingen in de vrouwelijke hormonen (bv. overgang) kunnen er ook voor zorgen dat er verstoringen ontstaan.

Uit bovenstaande blijkt dat de schildklier vaak ten onrechte beschuldigt wordt. Het behandelen met medicatie kan verlichting van klachten geven en is in sommige gevallen zeker (tijdelijk) nodig maar met het opsporen van de oorzaak van de klachten, kom je dichter bij een oplossing.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.