Darmziekte Colitis ulcerosa

Mijn leven met de darmziekte Colitis ulcerosa! Pluk de dag! Even in het kort, Colitis ulcerosa is een chronische darmontsteking waarbij de dikke darm ontstoken is. Het zusje, de ziekte van Crohn is meer bekend en dan gaat het om een ontstekingsziekte van het maag-darmkanaal.

Zoals bij iedereen bestaat het leven uit ups en downs en bij mij noem ik dat pieken en dalen. Er zit eigenlijk niks tussenin. Ik schrijf deze blog uit persoonlijk oogpunt dus dit is natuurlijk ook weer verschillend per darm patiënt. Pieken Laten we beginnen met de pieken, die onderga ik altijd voor de volle 200% want wat je dan eigenlijk doet is zo ontzettend genieten dat je eigenlijk weer teveel van je lichaam vergt. Alle tijd die je op de bank hebt doorgebracht wil je inhalen dus je draait weer op volle toeren. Dit kan natuurlijk helemaal niet want dan wordt je direct teruggeroepen, ook in een goede periode. Wat gebeurd er dan precies zou je denken, nou als de ziekte in remissie is dan nog is de vermoeidheid voortdurend aanwezig. Sommige hebben dit alleen tijdens een opvlamming (ontsteking) maar bij de meeste IBD-patiënten speelt het altijd een grote rol. Omdat mijn hoofd altijd meer wil dan mijn lichaam en dan ben ik ook nog eens een perfectionist, ga ik dus vaak weer over het randje in een piek periode.

Als gelukkig getrouwde moeder van twee kinderen van 6 en 13 jaar, wil je ook gewoon veel energie hebben. Dit zal altijd mijn grootste dingetje blijven waar ik me maar niet bij neer kan leggen. Dalen Dan over de dalen, dit kunnen periodes zijn met een opvlamming maar ook periodes met slechte weerstand of andere lichamelijk kwalen. Tijdens een opvlamming, verlies ik bloed en ga ik meerdere keren per dag naar het toilet. Dit is een teken aan de wand voor mij om weer bloed/ontlasting na te laten kijken bij de MDL-arts. Altijd is het dan mis! Weer een ontsteking. Of mijn weerstand is heel slecht en ik pik van alles op wat er heerst op dat moment, verkoudheid/griep/ontstekingen in andere lichaamsdelen. Het grote nadeel van deze periode is de antibiotica die je dan soms nodig hebt voor een ontsteking, dit is namelijk een enorme trigger voor mijn darmen. Die zijn dan helemaal van slag en heb ik dubbel feest! Pluk de dag Nu even een positieve afsluiting, dat is dat ik enorm kan genieten van de kleine dingen in het leven wat veel mensen niet genoeg doen. Je druk maken om onbenullige dingen dat is wat je wel afleert met een chronische ziekte. Daarom mijn motto: pluk de dag oftewel Carpe Diem! Ik ben te vinden op Facebook op mijn pagina darmpower www.facebook.nl/shirpluktdedag Je bent van harte welkom!!!! Groetjes Shirley

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.