Calorieën tellen onzin?

Calorieën tellen onzin? Zeven redenen waarom! Afgelopen week ontving ik van Paula het verzoek om de recepten in mijn vier e-boeks te voorzien van het aantal calorieën per portie. Ze vond ze heerlijk en wilde daarom weten hoeveel ze ervan kon eten.

Ik heb deze vraag wel vaker gekregen. Mijn antwoord is altijd dat ik niet geloof in het tellen van calorieën maar om Paula een wat meer bevredigender antwoord te geven heb ik daar nu eindelijk maar eens een blog over geschreven. Paula, lees hier waarom ik het ongezonde onzin vind. Minder calorieën eten leidde tot meer obesitas Calorieën tellen is een fenomeen dat pas een halve eeuw oud is, onze overgrootouders telden ze echt niet. De behoefte aan calorieën tellen is rond de 70-er jaren van de vorige eeuw ontstaan toen verschillende mensen (vaak vrouwen) een beetje te zwaar werden naar hun zin. Minder calorieën eten en zorgen voor wat meer beweging werd als simpele oplossing aangedragen voor dit aanstormende probleem. Ongeveer rond deze 70-er jaren begon ook de voedingsindustrie voet aan de grond te krijgen op de schappen van de supermarkten en dus ook in onze keukenkastjes. Toeval bestaat niet. Ook hier niet. De Engelse National Food Survey heeft geconstateerd dat we de laatste 10 jaar 25%minder calorieën hebben gegeten dan in de 70-er jaren van de vorige eeuw en toch is obesitas in Engeland in deze periode verzesvoudigd. Rara hoe kan dat? Hoe doet jouw lichaam het op 1200 calorieën uit chips en koekjes? Veel complexe dingen worden vaak simpeler voorgesteld dan het is. Dat is soms heel handig; ik wil niet weten hoe het komt dat mijn auto rijdt als ik start en gas geef; ik wil gewoon dat hij het doet, waaróm hij het doet boeit me niet. Maar als het gaat over je lichaam is het goed om daar iets meer vanaf te weten. Je auto kan je inruilen, je lichaam niet. Vaak hoef je daarvoor alleen maar je gezonde verstand en je wijze gevoel te gebruiken. Alles onder een motorkap is naar mijn mening veel moeilijker om te snappen. Wij vrouwen worden geadviseerd volgens de algemeen aanvaarde tabellen zo’n 2000 calorieën per dag gebruiken. Voor het gemak worden alle vrouwen maar even over dezelfde kam geschoren, daar gaat het al helemaal mis maar dat even ter zijde. Als je wilt afvallen dan dien je dus ergens onder die 2000 blijven. Zo’n 1200 tot 1500 calorieën per dag zou dan geschikt zijn om af te vallen. Denk jij dat je afvalt als je een week lang 1200 calorieën zou eten aan chips en koekjes? En behalve je gewicht; hoe denk je dat je je zal voelen? Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld maar het maakt mijn punt wel duidelijk: de ene calorie is de andere niet. Zelfs als je alleen maar gefocust zou zijn op je gewicht en niet op je gezondheid (wat ik je nadrukkelijk afraadt, je kunt dit beter omdraaien) maakt het uit wáár je die calorieën vandaan haalt. Zitten ze verpakt in chips, vlees, ijs, groenten, een hamburger, fruit, een vulkoek of een soepje uit blik? Dat maakt een wereld van verschil. Er zijn namelijk calorieën die direct worden opgeslagen als vet in je lichaam (uit bv koekjes) en er zijn calorieën die je helpen om lichaamsvet te verbranden (bv uit kokosolie). Zeven redenen om te stoppen met tellen Iedere aanhanger van -calorieën tellen- zou nu kunnen zeggen: “oké Marjolein, je hebt wel gelijk. Niet alle calorieën zijn inderdaad hetzelfde. Maar stel dat we deze techniek nu wat gaan verfijnen? We gaan verschil maken tussen calorieën uit vetten, eiwitten en koolhydraten en we gaan nauwkeuriger kijken in welke producten deze calorieën zitten en of er bv ook nog vezels inzitten. Dan is calorieën tellen toch geen ongezonde onzin meer?” De Weight Watchers hebben hun puntensysteem aangepast op deze wijze en kijken tegenwoordig ook naar het type voedsel. Maakte het tot voor kort in hun puntensysteem niet uit of je een chocoladereep of een steak at, tegenwoordig kost de steak je minder punten. En toch blijf ik het ongezonde onzin vinden. Hierbij mijn zeven redenen waarom ik iedere vrouw adviseer om alsjeblieft te stoppen met calorieën of punten tellen.
  • Risico van focus meer op kwantiteit dan kwaliteit
  • Als je je focust op het tellen van calorieën is de kans heel groot dat je meer gefocust bent op de hoeveelheid voeding dan op de kwaliteit van je voeding. Voeding wordt zo teruggebracht tot een simpel cijfer dat helemaal niets zegt. Ik neem gelijk aan dat je tot 2000 kunt tellen, dat is niet zo moeilijk. Het is lastiger om erachter te komen welke voeding nu echt goed is voor jouw lichaam en daar zit hem nou juist de uitdaging. Het zou voor iedere vrouw goed zijn om te weten welke voeding nu echt bij haar past; waar zij het goed op “doet”. Iedere vrouw zou er baat bij hebben als ze weer leert luisteren naar haar gevoel wat haar lichaam nodig heeft aan voeding. Dit is lastiger dan tot 2000 tellen maar het zal je zoveel meer vitaliteit en gezondheid opleveren én het zal je dichter brengen bij je gezonde gewicht. Maak het jezelf niet te makkelijk: het gaat om jouw gezondheid!
  • Verleiding om ongezonde laag-calorieën producten te eten
  • Met de calorieën-teller app op je mobiel is het risico groot om in de valkuil te stappen om dan maar veel producten te eten uit het light-vak. Deze leveren immers weinig calorieën. Light-producten betekenen echter dat je een lading aan chemische (zoet)stoffen binnen krijgt, waar je lichaam geen raad mee weet, wat je lichaam stress geeft en wat energie kost om het af te voeren. Bovendien blijkt uit veel onderzoek dat je er ook nog eens dikker van wordt. Meer hierover kan je lezen in mijn e-book Waarom overgewicht niet jouw schuld is. Cola zero heeft misschien geen calorieën maar het blijft een verslavende, chemische drank voor je lichaam waar je dorst van krijgt. Pindakaas light heeft misschien minder calorieën doordat vetten vervangen zijn door suikers maar juist daar word je dik van! Als je je focust op calorieën tellen alleen, is het risico groot dat je met open ogen in al deze valkuilen dondert.
  • Aanmoediging te kiezen voor verpakkingen
  • Een vriendin vertelde me laatst dat haar dochter was begonnen met calorieën tellen; ze vond zichzelf te dik worden. Helaas had dit tot gevolg dat haar dochter meer producten uit een fabriek begon te eten dan verse producten; het was immers makkelijker om daarmee haar calorie inname in de gaten te houden. Toen mijn vriendin haar een stuk heerlijke, verse ananas aanbood had ze gezegd: “Nee dank je, ik weet niet precies hoeveel calorieën daarin zitten. De telmachine begon het al over te nemen van haar gezonde verstand en haar wijze gevoel. Op verpakkingen staan calorieën vermeld, op alles wat vers is niet. Van vers wordt je meestal niet dik, van alles in verpakkingen wel.
  • Honger- en verzadigingsgevoel stompt af
  • Dit brengt me op het volgende punt; als we afgaan op onze tabellen en rekenmachine verliezen we het gevoel waarmee we allemaal zijn geboren; namelijk het gevoel wanneer genoeg genoeg voor ons is. De tabel vertelt ons namelijk of we nog wat kunnen eten of niet in plaats van dat we luisteren naar ons lichaam. Ik weet het, heel veel vrouwen zijn dit gevoel allang kwijtgeraakt door de sterk verslavende werking van onze voedingsmiddelen, maar het gebruiken van een rekenmachine zal je niet helpen bij het terugkrijgen van dit gevoel. En dat kan wel! Als je calorieën tellen achter je laat en gezond gaat eten gaat je lichaam je automatisch weer vertellen dat je genoeg hebt gehad.
  • Haalt het plezier van eten (klaarmaken) weg

  • De focus op calorieën haalt ook het plezier in eten klaarmaken en het genot van eten zelf weg. Er is niks aan als je voortdurend moet tellen terwijl je in de keuken staat. “Kan dit nog wel of niet, het wordt er wel lekkerder van maar het zijn wel 100 extra calorieën, als ik daar een kwart van eet dan zijn dat er weer 25.” Het plezier van het in de keuken staan voor veel vrouwen (en mannen) verdwenen doordat we niet meer werken met heerlijke en eerlijke, verse producten. Er is niets zo frustrerend dan in de keuken staan en punten tellen in plaats van iets heerlijks creëren. En als het op je bord ligt zouden we moeten genieten van heerlijk voedsel, goed gezelschap en gezelligheid in plaats van iedere hap te registeren op onze app. Als je echt geniet van je voeding maakt je lichaam endorfine aan en ik geloof niet dat er veel dingen zijn die gezonder zijn dan dat. Zelfs iets wat misschien niet zo gezond is, een stuk chocola, wordt gezonder als je jezelf toestaat er echt van te genieten!
  • Werkt op lange termijn toch niet om af te vallen

  • Ben je bang dat je niet zult afvallen als je het tellen van calorieën loslaat? Laat me je dan vertellen dat het tellen van calorieën daarvoor ook niet de oplossing is. Daar is al zoveel onderzoek naar gedaan. In zijn boek “Why we get fat” van Gary Taubes neemt hij studie na studie onder de loep die allemaal aantonen dat het beperken van calorieën niet tot afvallen in gewicht zal leiden. Maar als je al een tijdlang calorieën telt dan weet je dit waarschijnlijk allang. De dieet industrie is de industrie met een faalpercentage van 98%. Het is daarom shocking dat er nog steeds miljarden in omgaan. Hoeveel persoonlijk verdriet, pijn en frustratie ligt hier niet achter? Om nog maar niet te spreken over het verlies van vitaliteit en gezondheid van de mensheid.
  • Raakt de wortel van het probleem niet

  • Het tellen van calorieën gaat tot slot voorbij aan de wortel van het probleem: het hebben van overgewicht. Gewichtsverlies is niet zo simpel als: eet minder, beweeg meer. Het is veel complexer dan dat. Wat is de werkelijke, diepe oorzaak van overgewicht? Het kan veroorzaakt zijn door het gebruik van voedingsmiddelen uit de voedingsmiddelenindustrie met zijn sterk verslavende werking. Het kan ontstaan zijn door overeten om een behoefte vervullen. Omdat vrouwen vaak zoveel van zichzelf (weg)geven hunkeren ze bewust of onbewust naar een stukje compensatie: troost, veiligheid, plezier, warmte, onafhankelijkheid, aandacht, rust enz. Het vragen hiernaar bij anderen is iets wat veel vrouwen moeilijk vinden: “ik doe het wel zelf!”. Ik weet er alles van, ik ben ook zo’n doe-het-wel-zelver. De frustratie of eenzaamheid die hieruit voorkomt kan resulteren in emotie-eten. Verder kan overgewicht, zeker bij vrouwen 40+, een heel andere oorzaak hebben dan teveel eten: een hormonale disbalans of vertraging van de stofwisseling kan ondanks minder eten zomaar enkele kilootjes “zwemband” opleveren. Minder eten en tóch aankomen: zoveel vrouwen 40+ herkennen deze frustratie? Teveel! Het is te simpel om te zeggen dat we zullen afvallen alleen maar omdat we minder calorieën eten.  Ons lichaam zit complexer in elkaar dan dat. Binnenkort kom ik met het vervolg op deze blog: geen calorieën tellen, maar wat dan wel? www.energiekevrouwenacademie.nl

    Wij waarderen je privacy.

    Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.