Bewust de baas!

Wat zijn gewoontes? Doordat bepaalde handelingen in ons dagelijks leven regelmatig terugkeren komt het automatisch in het vakje gewoontes. Doordat ze gewoontes zijn geworden en wij ze in stand houden gewoontes te blijven is het ook vanzelfsprekend voor je en je denkt er eigenlijk niet meer bij na.

Wat zijn gewoontes?

Doordat bepaalde handelingen in ons dagelijks leven regelmatig terugkeren komt het automatisch in het vakje gewoontes. Doordat ze gewoontes zijn geworden en wij ze in stand houden gewoontes te blijven is het ook vanzelfsprekend voor je en je denkt er eigenlijk niet meer bij na. We worden ook wel gewoontedieren genoemd. Vasthouden aan onze gewoontes vinden we het meest makkelijk. Een sigaret roken kan een gewoonte zijn geworden, niet ontbijten ook, pulken in je neus, of een stopwoordje gebruiken, roddelen, altijd maar een koekje bij de thee. Allemaal gewoontes die we onszelf min of gewoon hebben gemaakt. De lastigste gewoontes zijn de gewoontes die niet positief voor ons zijn maar die we maar niet onder de knie krijgen. We willen er eigenlijk dolgraag van af maar het lijkt net of je de kracht niet hebt je er toe te zetten. Zo gaandeweg zijn er in het leven genoeg gewoontes ingeslopen die niet goed voor ons zijn. Om er een paar te noemen, rRoken, overdadig en/of ongezond eten, ongeduldig zijn, negatieve gedachten hebben, uitstellen, snel boos worden en bijvoorbeeld te veel suikers tot je nemen. Zo'n aantal jaren geleden kwam ik tot het besef dat als ik mensen er meer bewust mee bezig liet zijn dat ze dit konden loskoppelen. En natuurlijk, dit gaat niet zomaar zonder slag of stoot. Je lichaam en geest weten al jaren niet beter dus langzaam maar zeker laat je jezelf wennen aan het feit dat je het anders wil doen.

Eigenlijk een soort reset

Deze reset gaat gepaard met discipline, tranen, teleurgesteld zijn in jezelf, weer oppeppen voor, excuses verzinnen om het niet te doen etc., Op een gegeven moment zal je zien dat je input zijn vruchten afwerpt. Want vaak is het zo dat hoewel je weet dat het slecht voor je is, je toch voor de bijl gaat. Jij hebt al jaren de gewoonte dat als je één keer in de week naar de bakker gaat, je naast je normale wekelijkse boodschappen je ook een gebakje voor jezelf mee neemt. Je hebt al velen malen getracht de afspraak met jezelf te maken dat je het niet meer zal doen want er mogen wel wat kilootjes af. Je zou graag deze gewoonte uit je leven bannen of de baas zijn over deze gewoonte. Je staat bij de banketbakker te wachten tot je aan de beurt bent en je ziet van allerlei lekkers in de vitrines liggen. Het ruikt er naar zoetigheid en roomboter en als je ziet dat een kind een stukje krentenbol krijgt gaan komt er bij jou ook speekselvorming op gang oftewel het water loopt in je mond. Let maar eens op de eerstvolgende keer. Je zou wel iets willen nemen maar je weet dat het verstandiger is om het niet te doen.

Ervaar dan eens wat je gedachtengang doet

Het is waarschijnlijk allerlei excuses aan het opgooien om er voor te zorgen dat jij straks een lekkere hap neemt van dat zoete lokkertje. Gedachten flitsen als raketten door je hoofd en zijn heel creatief om eigenlijk jouw bewustzijn om te turnen. Jij verzint allerlei smoesjes om je zinnetje door te drijven want koste wat het kost, je wil dat gebakje. Normaliter zijn dit soort gedachten in je hoofd aanwezig zonder dat je er bewust mee bezig bent. En het is stil op de achtergrond van ons bewustzijn, maar het is zeker aanwezig. En die gedachten om je iets te laten doen waar je eigenlijk niet achter staat zijn heel krachtig en sterk. Het overwint ons eigenlijk te vaak, en niet alleen met eten maar met zoveel dingen waar we aan beginnen maar ook zo snel weer de brui aan geven. Denk aan sporten, afspraken nakomen, gezonde manier van leven nastreven, je taakjes volbrengen.

Hoe kunnen we deze immense negatieve kracht elimineren?

Wij kunnen dat zelf, met onze eigen geest, we hebben er verder niets anders bij nodig. Een stukje discipline en de bewuste wil er naar te kijken geven je de mogelijkheid om het om te turnen Als we ons bewust zijn van wat er zich zo afspeelt in onze geest dan kunnen we het ook zeker veranderen en bewust de baas worden. www.minddrops.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.