Begin onbezorgd aan het glutenvrije dieet met deze tips

De diagnose coeliakie wordt soms laat vastgesteld. Vaak loopt u of een gezinslid al lang rond met klachten voordat er duidelijkheid is.

Met glutenintolerantie of glutensensitiviteit is goed te leven. Er is geen medicijn maar een een glutenvrij dieet houdt het darmslijmvlies intact en zo worden klachten voorkomen. Heeft u of iemand anders in uw omgeving coeliakie? Dan is dat even schakelen en wennen zowel voor degenen met coeliakie als het gezin. Met deze tips helpen wij u en uw naasten goed op weg.

Wat zijn de symptomen van coeliakie?

Coeliakie kan alleen maar vastgesteld worden op het moment dat u nog gluten eet. De symptomen die behoren bij glutenintolerantie zijn veelvoorkomende klachten die ook van toepassing kunnen zijn op andere aandoeningen. Daarom kan definitief uitsluitsel soms lang duren. Enkele symptomen zijn: verstopping, diarree, overgewicht of juist gewichtsverlies, opgezette buik, overgeven, dunne armen en benen. Een bloedtest laat zien of er antistoffen tegen gluten in uw bloed zitten. Als dit niet zo is, is de kans op coeliakie erg groot.

Het glutenvrije dieet

Gelukkig hoeft de diagnose glutenintolerantie tegenwoordig niet meer te betekenen dat je veel moet laten staan. De enige behandeling is het glutenvrije dieet. Door gluten te vermijden, kan het darmslijmvlies herstellen. Dit dieet moet levenslang worden gevolgd, want iedere keer dat een darmwand in aanraking komt met gluten raakt hij beschadigd. Met dit dieet voelt iemand met coeliakie zich snel weer beter. Veel kan men ook gewoon blijven eten in het geval van glutenintolerantie of glutensensitiviteit. Gelukkig zijn er goede glutenvrije alternatieven voor de producten waar gluten in zitten zoals glutenvrij brood of glutenvrije broodmixen om zelf een vers brood te kunnen bakken.

Keurmerk

Als u nog niet zo bekend bent met wat u wel en niet kunt eten, is het keurmerk Glutenvrij erg handig. Het keurmerk is ontwikkeld door de Nederlandse Coeliakie Vereniging zodat producenten hun glutenvrije producten zichtbaar in de markt kunnen presenteren. Ook restaurants kunnen een keurmerk hebben. Als u kiest voor een restaurant met het keurmerk Lekker Glutenvrij zit u altijd goed.

Kooktips

Een schone keuken is essentieel bij een gezinslid met coeliakie. U kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Zorg voor aparte broodplanken, bakblikken, broodbeleg, boter en apparaten als tosti-ijzers. Of reinig de messen en broodplanken goed voordat u ze gaat gebruiken voor de glutenvrije maaltijd. Maak ook het aanrechtblad goed schoon als u aan de slag gaat. Label de glutenvrije producten met een sticker of zet ze in een apart in een kast of lade. Veel producten zijn van nature glutenvrij zoals verse groente en fruit, aardappelen en zilvervliesrijst.

Glutenvrije producten kopen

Tegenwoordig hebben supermarkten een speciale afdeling met glutenvrije producten. Ook kunt u terecht bij reform- en natuurvoedingswinkels. Het is ook gemakkelijk en snel om al je glutenvrije boodschappen in een speciale glutenvrije webshop te bestellen. Het online assortiment is veel groter dan dat in de plaatselijke supermarkt of reformwinkel. Ook kun je vaak vers glutenvrij brood via een webshop bestellen. Glutenvrij Le Poole is zo’n webshop en heeft meer dan 700 heerlijke producten. Ook met coeliakie moet je gewoon lekker kunnen eten. Wilt u alvast inkopen doen voor Sinterklaas? Op zaterdag 27 oktober bent u van harte welkom op onze speciale Sinterklaasmarkt van 9.00-14.00 uur op ons adres: Koppelstraat 45, 7391 AK Twello. Meld u aan via het aanmeldingsformulier op onze website.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.