Zoetigheid (nog) onmisbaar? Probeer deze gezonde snacks dan eens

Zoetigheid. Wie heeft er nou nooit eens zin in iets zoets? Ik kan met de hand op mijn hart verklaren dat ik echt ben afgekickt van meer dan 20 jaar suikerverslaving maar zelfs ik heb af en toe nog zin in iets zoets.

Zoetigheid. Wie heeft er nou nooit eens zin in iets zoets? Ik kan met de hand op mijn hart verklaren dat ik echt ben afgekickt van meer dan 20 jaar suikerverslaving maar zelfs ik heb af en toe nog zin in iets zoets. De tijd dat ik dan terugviel op een zak M&M's (nee, dat is NIET wat ik bedoel als ik zeg: eet alle kleuren van de regenboog) is gelukkig voorbij. Ik heb nu gezondere alternatieven om op terug te vallen.

In een bloedglucosedal dwingt je lichaam je om iets te eten

Waar komt zo'n behoefte aan zoetigheid eigenlijk vandaan? De oorzaak wegnemen is altijd beter dan een gezond alternatief aandragen. De belangrijkste oorzaak van een zoete snaaibui is dat jouw lichaam (nog) gevoelig is voor bloedglucose-schommelingen en je bloedglucose (bloedsuiker) in een dal zit. Dat zijn de momenten dat je lichaam je op pad stuurt om het snel een stoot energie te geven: je lichaam houdt namelijk niet van weinig energie.

Zoetigheid geeft de snelste vorm van energie. Het probleem is echter dat je ook vrij snel weer terug bent in zo'n glucosedal waardoor dit patroon zich blijft herhalen. Afkicken van zoetigheid en alles wat zich in je lichaam gedraagt als zoetigheid (zoals snelle koolhydraten uit granen en zetmelen, maar ook zuivel) is de enige oplossing hiervoor. Maar niet makkelijk. Ik weet er alles van.

Is het een gewoonte geworden?

Het eten van zoetigheid kan ook een gewoonte zijn geworden. Bijvoorbeeld een koekje bij de koffie of een toetje na het eten van een maaltijd. Het zijn niet zulke gezonde gewoontes. Koekjes en toetjes, vooral uit een supermarkt, bevatten niet of nauwelijks voedingsstoffen. Laat ze daarom staan: je belast je lichaam er alleen maar mee.

Een toetje na het eten is een gewoonte die makkelijk af te leren is. Sta na de maaltijd op, ruim af en loop een blokje om. Zie een wandelingetje als je toetje. Vaak is behoefte aan zoetigheid eigenlijk behoefte aan een vorm van beloning, of invulling van een behoefte aan rust. Voel wat je lichaam werkelijk nodig heeft. Een kwartiertje op bed liggen is ook een lekker toetje!

Toch wat zoetigheid? Denk dan aan raw food

Heb je toch behoefte aan wat zoets? Kom je anders echt die 4-uur dip niet door? Kijk eerst nog even of je je behoefte kan laten verdwijnen door het drinken van twee grote glazen water. Je lichaam kan niet duidelijk aangeven of het honger of dorst heeft en vaak verwarren wij dorst met honger. Vaak is een snaaibui over na het drinken van twee glazen water. Probeer het maar eens.

Zo niet, zorg dan dat je een van deze heerlijke rawfood traktaties bij de hand hebt. Neem ze mee (in een weckpotje) als je buiten de deur werkt. Eet of drink ze niet gedachteloos achter je computer. Ruik, kijk en kauw bewust. Neem er de tijd voor. Dat is het halve werk van de invulling van deze behoefte.

Kokosnootwater met wat citroensap

Kokosnootwater is een beetje zoetig maar in tegenstelling tot zoetige drankjes zal het niet je bloedglucose verhogen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het bijdraagt aan de stabilisering van je bloedglucose en dat is wat je graag wilt. Ook diabeten mogen kokoswater drinken. Kokoswater helpt ook mee om je vochtbalans te herstellen en bevat belangrijke mineralen zoals magnesium, calcium, natrium en kalium. Ook bevat het vezels en antioxidanten. Allebei erg gezond. Kies wel een merk zonder toegevoegde suiker, zoet- en smaakstoffen. Een glas kokoswater zal je meer verzadigen dan je nu misschien denkt. Voeg wat citroensap toe.

Chiapudding met vanille en kaneel

Als je weet dat je 's middags behoefte krijgt aan zoetigheid, neem dan een weckpotje met chiapudding mee van huis. Je maakt dit heel simpel door 2 eetlepels chiazaad te roeren door 125 ml kokosmelk of zelfgemaakte amandelmelk. Voeg hier wat vanillepoeder of -aroma aan toe en een beetje kaneel. Vanille staat erom bekend dat het suikercravings vermindert en kaneel helpt je om je bloedglucose in balans te houden. Eet met een klein lepeltje en geniet.

Stukjes appel met tahini of andere notenpasta

Het eten van alleen een appel zal je niet helpen tegen je behoefte aan zoetigheid; het zal zorgen voor bloedglucosepiek als je hier gevoelig voor bent. Eet daarom een appel gemengd met wat tahini (sesamzaadpasta) of een andere noten- of zadenpasta. Neem de pasta mee in een weckpotje en snijd ter plekke de appel in stukjes. Roer door elkaar. Varieer dit eens met peer of een andere zoete vrucht. Gewoon wat losse noten en zaden meenemen in een potje en daar fruit aan toevoegen kan natuurlijk ook.

Een zelfgemaakt sapje

Wist je dat een hongergevoel kan ontstaan door een gebrek aan voedingsstoffen in je bloed? Je lichaam stuurt je dan als het ware op pad om wat gezonds te gaan eten of drinken. Een zelfgemaakt sapje is een bommetje vol met voedingsstoffen. Plan dit in als je tijd hebt. Pers groenten en wat fruit uit in een slowjuicer of sapcentrifuge en maak een grotere hoeveelheid. Doe ze over in kleine flesjes en vries dit in. Ik doe dit vaak in het weekend. Dan heb ik de hele week een sapje voor het grijpen.

Amandelmelk met zoete aardappel en speculaaskruiden

Een afgekoelde zoete aardappel bevat resistent zetmeel; gezonde voeding voor je darmen. Daarom zet ik vaak een zoete aardappel in de oven als ik toch de oven aanzet voor een ander gerecht. Zo heb ik altijd een portie bij de hand. Meng eens een halve, afgekoelde zoete aardappel door 250 ml amandelmelk en voeg hier wat koek- en of speculaaskruiden en wat stukjes bevroren banaan aan toe. Dit is een heerlijk, zoetig drankje dat je heel goed zal verzadigen.

Rauwe lijnzaadcracker met roomboter en rauwe honing

Lijnzaad is heel gezond voor je hormoonhuishouding. Hier schreef ik eerder een artikel over: Lijnzaad; toverzaadjes voor vrouwelijke gezondheid. Verwarmen van lijnzaad is echter minder gezond, vandaar dat ik zo'n fan ben van rauwe lijnzaadcrackers. Deze hebben echter wel wat lekkers nodig. Als ik zoete trek heb besmeer ik er een met roomboter en wat rauwe honing. De gezonde vetten uit lijnzaad en roomboter zullen voorkomen dat je een suikerpiek krijgt van de rauwe honing. Rauwe honing is alkalisch en niet verzurend voor je lichaam zoals suiker. Roomboter is daarbij gezonde voeding voor je darmslijmvlies.

Zoethoutthee met een klontje boter (!)

Zoethoutthee vind ik een heerlijk alternatief voor koffie. Zoethout is van zichzelf zoet en bevat glycyrrhizine, wat zich in je lichaam gedraagt als cortisol; daarom krijg je er energie van. Aan zoethout worden veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Om het extra verzadigend te maken doe ik een sterke kop zoethoutthee over in mijn blender en voeg er een snufje zout en een klontje grasboter aan toe. Kort blenden en je hebt een schuimig kopje voedende en gezonde thee. Ik kan me voorstellen dat je schrikt van boter in je thee. Het is misschien even wennen maar zeker het proberen waard! Doe het wel in de blender, roer het er niet met een lepeltje doorheen, dat maakt een wereld van verschil! Hoe dat werkt, leg ik uit in mijn boek Eet meer energie.

Avocado-snoepgoed

Een avocado bevat veel heel veel gezonde voedingsstoffen. Ook hier schreef ik al eerder een artikel over. Het voordeel van avocado is dat je er alle kanten mee uit kunt: zowel hartig als zoet. Als ik zin heb in iets zoets pak ik een avocado en mijn staafmixer en meng iets zoets samen met wat citroensap door mijn avocado. Bijvoorbeeld een zachte dadel of een halve rijpe banaan. Of wat verse gember met een scheutje gembersiroop. Of een schepje rauwe cacao met wat ahornsiroop of rauwe honing. Of een halve geraspte appel met wat walnoten. Ik pak waar ik op dat moment zin in heb. Ik maak het zo lekker mogelijk zonder het al te zoet te maken. Dit eet ik dan met mijn volle aandacht en een klein lepeltje. Dik genieten is dat en ik kan er dan weer uren tegen!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.