Zijn hersenen mannen en vrouwen gelijk?

Zijn hersenen mannen en vrouwen gelijk? Voor veel mensen zal het wellicht een verrassing zijn, maar er zijn geen wezenlijke verschillen geconstateerd tussen de hersenen van mannen en vrouwen. Wetenschappers aan de universiteit van Tel Aviv hebben een studie verricht naar de MRI-scans van 1,400 mensen en daaruit de conclusie getrokken dat ons brein in grote lijnen overeenkomt met dat van de andere sekse.

Verschillen zijn er altijd wel te vinden, maar de specifiek mannelijke en specifiek vrouwelijke eigenschappen werden in het gros van de scans zowel bij mannen als vrouwen aangetroffen. Het lijkt onwaarschijnlijk, want mannen en vrouwen verschillen vaak in zoveel dingen van elkaar. Vooral waar het bepaalde emoties en gedragingen betreft, die doorgaans vanuit de hersenen worden aangestuurd. Je zou dan juist denken dat de hersenen ook onderling veel verschillen vertonen, maar dit blijkt dus niet zo te zijn. Afgezien van verschillen in omvang en kleur werden over het algemeen geen beduidende verschillen gezien. Het zou volgens de onderzoekers dan ook niet juist zijn om te veronderstellen dat er zoiets zou bestaan als mannelijke en vrouwelijke hersenen. De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in een publicatie van de Amerikaanse nationale academie van wetenschappen. Overigens werd in 2013 ook een omvangrijke studie naar de hersenen gedaan door wetenschappers aan de universiteit van Pennsylvania. Daar werden de hersenen van 1.000 mensen bestudeerd, met als belangrijkste conclusie dat de wijze waarop signalen in de hersenen verzonden worden bij mannen anders is dan bij vrouwen. Waar in het mannelijk brein de signalen voornamelijk van voor naar achter lopen, gaan de signalen bij vrouwen voornamelijk van links naar rechts en vice versa. Dit zou kunnen verklaren waarom mannen bepaalde zaken anders benaderen dan vrouwen en waarom mannen doorgaans meer moeite hebben met het verwerken van verschillende informatiestromen tegelijkertijd. Het ene onderzoeksresultaat sluit het andere overigens niet uit, omdat in het ene geval iets wordt gezegd over de samenstelling en in het andere geval iets over de werking ervan. Een uitgebreide uitleg over de samenstelling en werking van onze hersenen kun je op http://www.btsg.nl/infobulletin/dementie/anatomie-hersenen.html vinden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.