Zegt haarkleur iets over intelligentie?

Zegt haarkleur iets over intelligentie…? Jarenlang zijn er veel grappen gemaakt over blond haar in relatie tot intelligentie. Het stereotype domme blondje blijkt echter uit onderzoek juist slimmer te zijn dan veel mensen denken.

Maar is er eigenlijk wel een verband tussen haarkleur en intelligentie…? En zo ja, welke kleur haar kan dan worden gekoppeld aan het hoogste IQ…? In Amerika wilden wetenschappers van de Ohio State University vorig jaar definitief afrekenen met het imago van de domme blondjes. Dat is ze aardig gelukt, want uit hun onderzoek bleek namelijk dat de dames met een van nature blonde haardos juist intelligenter waren dan de overige deelnemers. Om een idee te geven van de verschillen, de blondines hadden gemiddeld een IQ van 103,2 terwijl de brunettes gemiddeld 102,7 scoorden. De roodharige dames scoorden met een gemiddelde van 101.2 nog lager. Dat laatste is opmerkelijk, omdat uit een eerder onderzoek, dat door Britse en Amerikaanse wetenschappers werd uitgevoerd, juist was gebleken dat roodharige vrouwen gemiddeld intelligenter zijn dan dames met een andere haarkleur. Dat onderzoek, daterend uit 2012, zou hebben aangetoond dat roodharige vrouwen vier keer zoveel kans zouden hebben om uitvoerend directeur van een bedrijf te worden. De zwartharige dames behaalden in het onderzoek met 100,5 gemiddeld de laagste IQ-score. MC1R? Duidelijk is in elk geval wel dat een rode haarkleur samenhangt met het wel of niet hebben van het gen MC1R. Het vermoeden bestaat dat dit gen, samen met MC2R, MC3R en MC4R, veel te maken heeft met de centrale functies van onze hersenen. Zo is bijvoorbeeld vastgesteld dat roodharige vrouwen moeilijker onder narcose te brengen zijn, maar dat ze tegelijkertijd juist weer beter reageren op bepaalde typen medicijnen. Een roodharige vrouw reageert heftiger op bijvoorbeeld kiespijn of extreme kou, maar kan weer beter overweg met pittig gekruid voedsel en de pijn van bijvoorbeeld een injectie. Maar nog even terug naar het onderzoek. Mag je nu claimen dat intelligentie en haarkleur aan elkaar gerelateerd zijn…? En zo ja, is er dan sprake van een genetische factor die deze beide zaken aan elkaar verbindt…? Nee, volgens de onderzoekers is dat niet het geval. Het zijn ook de leefomstandigheden die hier een rol hebben gespeeld. Wanneer je immers opgroeit in een gezin waar veel wordt gelezen, kan dat al een heel verschil maken in intelligentie. Ben je benieuwd hoe intelligent je zelf bent…? Neem dan eens een kijkje op www.intelligentietest.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.