Worteltjes zijn echt goed voor de ogen

Worteltjes zijn echt goed voor de ogen Wie heeft het als kind niet te horen gekregen? Worteltjes zijn goed voor de ogen. Al decennia lang wordt dat aan kinderen verteld.

Niet zonder reden overigens, want worteltjes bevatten veel bèta-caroteen, ook wel bekend als provitamine A. Wanneer we een tekort van deze stof hebben, kan dat leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. In die zin klopt het dus helemaal dat worteltjes goed zijn voor de ogen. Maar recent is vastgesteld dat er meer feiten zijn die deze stelling onderbouwen. Ook de kleurstoffen in de worteltjes zijn belangrijk, want die lijken het risico op maculadegeneratie, een ernstige oogziekte, te verkleinen. Wanneer je maculadegeneratie hebt, wordt het centrale deel van je netvlies, de macula, aangetast. Dat kan ertoe leiden dat je een grijze vlek gaat zien. Het kan uiteindelijk zelfs blindheid veroorzaken en geldt in het algemeen als de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid. Een groep onderzoekers van Harvard School of Public Health heeft de gegevens van een aantal onderzoeken, die in de loop der jaren werden uitgevoerd, geanalyseerd. Dat leidde tot interessante conclusies met betrekking tot het gezichtsvermogen en het eten van worteltjes. De gegevens hebben betrekking op meer dan honderdduizend mensen van 50 jaar en ouder. De informatie werd over een periode van ongeveer 25 jaar verzameld. Gedurende die periode ontwikkelde ongeveer 2,5 procent van alle deelnemers een vorm van maculadegeneratie. Daarbij viel op dat mensen die veel luteïne en zeaxanthine binnen kregen veel minder risico hadden op het ontwikkelen van de ernstige vorm van deze oogafwijking. Het zou gaan om een vermindering van 40 procent. Luteïne en zeaxanthine zijn de carotenoïden die zich in worteltjes bevinden. Overigens komen deze stoffen ook voor in maïs en in groene groenten als boerenkool, spinazie en broccoli. Keiharde bewijzen zijn er nog niet, want in het onderzoek werd niet daadwerkelijk geregistreerd wat de mensen precies aten. De gegevens zijn gebaseerd op wat de mensen zelf vertelden te hebben gegeten. Toch mag, gezien de omvang van het onderzoek, worden gesteld dat er daadwerkelijk positieve effecten op onze ogen aan de carotenoïden toe te schrijven zijn. En het mooie is dat je aan een half worteltje per dag al genoeg hebt om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen. Worteltjes kun je gewoon rauw eten, als gezonde snack, maar je kunt ze natuurlijk ook koken. Een verrassend recept voor worteltjes, gebakken in sambalknoflooksaus, vind je hier: http://allesoversambal.nl/recepten/koriander-worteltjes-gebakken-in-knoflooksaus.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.