Win het boek: Slikken of Stikken

Alles wat je moet weten over medicijnverslaving

‘Op een dag kwam Bram langs bij mij in mijn spreekkamer. Hij was heel lief en vroeg: ‘hoeveel gebruik je nu per dag?’ Diverse Vlaamse apotheekhouders hadden hem uiteindelijk gealarmeerd gebeld toen ik steken begon te laten vallen.
Zo gaf ik het kortingspasje van de ene apotheek aan de assistente van een andere. Ik was niet alert genoeg meer. In plaats van mij uit te foeteren, was mijn vriend zachtmoedig. De veroordeling die ik voor mijzelf in petto had, speelde kennelijk niet bij hem. Ik antwoordde: ‘ik durf het niet te zeggen. Het is zo gênant.’
‘Zal ik ernaar raden?’, vroeg hij.
‘Graag’, antwoordde ik naar waarheid.
‘Twintig?’
‘Meer. Veel meer.’
‘Dertig?’ De verbazing klom langzaam in zijn stem.
‘Helaas, meer.’
Bram krijgt een hoge stem als hij verbaasd is. ‘Veertig, nee toch?’
‘Vijfenzestig’ zei ik, werkelijk ten einde raad.
‘Vijf-en-zestig?!? Dat meen je niet...’
‘Toch wel.’
‘Dan gaan we hulp voor je zoeken. Niet in een kliniek. Dat is traumatisch voor je verlopen. Ik ken een goed bureau. Dat begeleidt je, ziet erop toe dat je kalm kunt afbouwen. Niet meer die nachtmerrie van Madrid. Ik bel ze nu. Ga je akkoord?’
'Ja ik wil toch leven.' Ik verbaasde mijzelf. Dat wist ik niet, dat dat nog kon.

In Slikken of Stikken vertelt Meindert Inderwisch, voormalig N.A.P.-geregistreerd psychotherapeut en twintig jaar werkzaam binnen de G.G.Z.-verslavingszorg, openhartig over zijn verslaving (in remissie) aan slaappillen. Hij kijkt van buiten (psychotherapeut) naar binnen en van binnen naar buiten (als ervaringsdeskundige).

Zijn doel is om de, grotendeels verborgen, groep medicijnverslaafden (meer dan één miljoen geregistreerd in Nederland) te voorzien van een voorlichting die, tot nu toe, schromelijk tekortschiet. Hij biedt diverse wegen aan om ‘vrij’ te worden en geeft aan de hand van zijn eigen ervaringen en die van zijn cliënten aan wat wél en wat vooral niet te doen. En wanneer je er klaar voor bent om aan de ondoorzichtige wereld van de medicijnverslaving te ontsnappen.

MEINDERT INDERWISCH

Auteur MeindertSlikken of stikken

Doe mee met de Winactie

We mogen enkele exemplaren van het boek ‘Iedereen Autistisch’ weggeven. Kans maken op een exemplaar? Maak een account aan op Lijf & Gezondheid en vul de gevraagde gegevens in, selecteer de actie op de Winactie pagina en je maakt direct kans!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.