Win het boek: IEDEREEN AUTISTISCH

Op 10 juni verscheen het boek Iedereen Autistisch van Gijs Lauret. Hij beschrijft waarom wij allemaal meer op elkaar lijken dan we denken.

*** Wil je meedoen met de actie? Kijk dan snel onderaan dit artikel! ***

Is iedereen autistisch? Officieel is autisme een ontwikkelingsstoornis met een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. Autisme kan tot veel verschillende problemen leiden. Hevige sociale angst, dwanghandelingen en grote paniek door kleine onverwachte gebeurtenissen zijn slechts enkele voorbeelden.

Autisme heeft veel gedaanten. Zo kan iemand die de hele dag achter de computer zit en exact elke dag om 11 uur naar buiten gaat voor een ochtendwandeling autisme hebben. Maar die ene topsporter die zich volledig op zijn of haar sportieve doelen stort en met bijna niets anders bezig is ook. De gemene deler van autisme is een bovengemiddelde gerichtheid op specifieke details. Sommige mensen functioneren daar goed bij, anderen niet.  

In Iedereen autistisch toont psycholoog Gijs Lauret (zelf ook gediagnostiseerd met autisme) aan dat in ieder mens kenmerken van autisme schuilen en laat hij zijn licht schijnen op zowel de kwaliteiten als de kwetsbaarheden die dat met zich mee kan brengen.

Aan de hand van zijn eigen verhaal, wetenschappelijke achtergronden en voorbeelden uit de praktijk laat Gijs zien dat de kenmerken van autisme ontstaan door onderlinge verschillen in hoe mensen informatie verwerken. Met deze nieuwe inzichten leert hij je het gedrag van mensen beter begrijpen en krijgen de 'hokjes' van psychiatrische diagnoses een nieuwe betekenis. 

Iedereen autistisch beschrijft op analytische, humoristische en relativerende wijze de persoonlijke zoektocht van een psycholoog die op 41-jarige leeftijd een diagnose autismespectrumstoornis te verwerken krijgt. En wat dit voor gevolgen heeft voor zijn werk en de relatie met zijn vrouw en kinderen.

"Is autisme een stoornis, of is het gestoord om iemand in het autismespectrum in te delen? In dit boek helpt Gijs Lauret je om het te begrijpen."

Bram Bakker 

"Hoe verontrustend is het wanneer er tijdens het lezen van een boek over autisme vooral herkenning optreedt? Gijs Lauret beschrijft autisme 'van binnenuit' en dat is precies wat zijn boek uniek maakt. Voor mij als vrijetijds-autist was 'Iedereen autistisch' precies het boek waar ik, zonder me daar zelf van bewust te zijn geweest, al jaren op had zitten wachten".

Herman Koch

Gijs LauretIedereen_Autistisch

FOTOGRAAF: Hester Doove

Gijs Lauret (1979) is werkzaam als GZ-psycholoog. Hij woont samen met Arianne en is vader van twee kinderen. Anderhalf jaar geleden kreeg Gijs de diagnose autisme.

Doe mee met de Winactie

We mogen enkele exemplaren van het boek ‘Iedereen Autistisch’ weggeven. 
Kans maken op een exemplaar? Maak een account aan op Lijf & Gezondheid en vul de gevraagde gegevens in, selecteer de actie op de Winactie pagina en je maakt direct kans!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.