Waarom is een arbodienst inschakelen belangrijk?

Dit is wat je moet weten.

Als werkgever draag je zorg voor al je medewerkers. Zo ook wanneer zij ziek worden of door andere redenen niet kunnen werken. Om jou hierbij te ontzorgen is de arbodienst in het leven geroepen. Er zijn allerlei soorten arbodiensten, dus hoe weet je welke arbodienst geschikt is voor jou? In dit artikel lees je alles over een arbodienst inschakelen.

Wettelijk verplicht om arbodienst in te schakelen

Het is wettelijk verplicht om als bedrijf een arbodienst om de arm te nemen. De minimale vereisten waaraan voldaan moet worden is een basiscontract bij een SBCA-gecertificeerde arbodienst. SBCA staat voor Stichting Beheer en Certificatieregeling Arbodiensten en is er om de kwaliteit van de arbodiensten te waarborgen. Alleen arbodiensten die een hoge maatstaf hebben krijgen het certificaat en mogen dus wettelijk contracten afsluiten. Maar als ondernemer wil je natuurlijk je medewerkers ondersteunen in hun werk. Ook daarvoor kun je een arbodienst inschakelen. Die helpt dan bij het creëren van een veilige, gezonde en fijne werkomgeving.

Een arbodienst inschakelen: zijn ze onafhankelijk?

Het korte antwoord: ja, arbodiensten werken onafhankelijk van het bedrijf zelf. Dat is ook nodig, want een arbodienst is er voor de medewerkers die ziek of arbeidsongeschikt raken. De medewerkers horen dus zonder zorgen te kunnen praten over wat er mankeert of wat er speelt. Is dit niet het geval, dan zal het voor de bedrijfsarts (die werkt voor de arbodienst) lastiger zijn om de situatie van de medewerker in te schatten.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een contract afsluit bij een arbodienst?

De ene arbodienst is de andere niet. In Nederland zijn er meer dan 500 arbodiensten waar je uit kan kiezen. Ook moet er rekening gehouden worden met de vestigingsplaatsen van de arbodienst. Die moeten natuurlijk dicht bij kantoor gevestigd zijn. Al deze arbodiensten verschillen in prijs en dienstverlening. Het is belangrijk om jouw wensen van een arbodienst in kaart te brengen en deze te vergelijken met de services van één of meerdere arbodiensten.

Je kunt het beste kiezen voor een arbodienst die zich niet alleen richt op het verbeteren van de huidige situatie van je medewerkers, maar die ook kijkt naar verzuim. Veerkracht is bijvoorbeeld een belangrijk aspect om rekening mee te houden in verzuimpreventie, net als inzicht en regie over eigen gezondheid.

Interne en externe arbodiensten

Moet je een interne of een externe arbodienst inschakelen? Die vraag is grotendeels afhankelijk van je bedrijfsgrootte. En als je al een groot bedrijf hebt, dan heb je ook allang al te maken gehad met arbodiensten. Maar goed om te weten: er zijn interne en externe arbodiensten. Externe arbodiensten zijn er voor kleine en middelgrote bedrijven. Interne arbodiensten zijn binnen een bedrijf gevestigd. Dat heeft zo zijn voordelen: de bedrijfsarts is altijd binnen het bedrijf beschikbaar. En de bedrijfsarts kan zich veel meer specialiseren op de kwalen die kunnen ontstaan bij het specifieke werk van dat bedrijf.

De arbodienst inschakelen: veel uitzoekwerk

Zoals je merkt komt er heel wat kijken bij het kiezen van een geschikte arbodienst. En om die reden blijft het erg belangrijk om de tijd te nemen bij het inschakelen van een arbodienst. Het gaat je onderaan de streep veel tijd, moeite en wellicht ook geld besparen. Daarnaast creëer je er een fijne, gezonde werkplek mee waar medewerkers duurzaam inzetbaar zijn.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.