Voorkom astma, neem een hond!

Voorkom astma, neem een hond! Hygiëne is belangrijk, want een nette en schone omgeving helpt ons om vervelende ziektes te voorkomen. Toch geldt ook hier dat overdaad schaadt.

Wanneer we ons lichaam bijvoorbeeld te grondig reinigen, tasten we de natuurlijk beschermlaag van onze huid aan en geven we ziekteverwekkers juist meer kans. Ook geldt dat we onszelf juist kwetsbaarder maken wanneer we nooit in aanraking komen met vuil en viezigheid. Recent onderzoek in Zweden heeft bovendien nu aangetoond dat het opgroeien in een huishouden met een hond een significant effect heeft op de kans om astma te krijgen. Dat kinderen die op een boerderij leven doorgaans veel minder last van astma hebben, was al bekend. De kans om deze vervelende aandoening aan de luchtwegen te ontwikkelen is voor boerderijbewoners zelfs bijna de helft kleiner. Door wetenschappers van de Uppsala Universiteit is nu vastgesteld dat het hebben van een hond blijkbaar een soortgelijk effect heeft. Van alle kinderen die in Zweden gedurende de periode 2001-2010 zijn geboren werden beschikbare gegevens geanalyseerd. Met name werd er gekeken naar de gegevens over de ziekte astma (zowel het stellen van de diagnose als het verstrekken van medicijnen) en naar de gegevens over de aanwezigheid van een hond in het huishouden. Er bleek een verschil te zijn van 15% in het aantal gevallen van astma, waarbij in gezinnen met een hond het aantal diagnoses van die aandoening lager was. Het is voor het eerst dat er nu wetenschappelijk bewijs is van het effect dat een hond in het gezin heeft op de kansen voor het ontwikkelen van astmatische klachten. Dit effect geldt overigens alleen wanneer de hond er al is voordat er sprake is van astmatische klachten. Heeft de ziekte al zijn intrede gedaan, dan heeft het geen zin om alsnog tot de aanschaf van een hond over te gaan. Sterker nog, dit kan juist een negatief effect hebben in verband met mogelijke allergische reacties. Wil je meer weten over aandoeningen aan de luchtwegen? Het Longfonds (https://www.longfonds.nl) biedt veel informatie hierover.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.