Zeven vitaminebommen

Zeven verrassende vitaminebommen! Extra vitamines binnenkrijgen? Dan neem je een vitaminebommetje, zoals een sinaasappel of een kiwi. Dit zijn inderdaad de goede bronnen voor vitamine C en vitamine A.

Maar wist je dat er nog veel meer producten die veel barsten van de vitamines? 1.       Leverworst – vitamine A-bom Lever is rijk aan vitamine A. Dus ook alle producten waar lever inzit, zoals (smeer)leverworst of leverkaas bevatten veel van deze vitamine. Eén boterham met leverworst (20 gram) bevat 1051 microgram vitamine A. Dit komt overeen met 125 gram gekookte of 150 gram rauwe wortels. Daarnaast komt vitamine A ook voor in margarine/halvarine, melk en kaas. Omdat teveel vitamine A niet gezond is, kunnen zwangere vrouwen beter niet meer dan 1 boterham met leverworst per dag eten. 2.       Peulvruchten- vitamine B-bom B-vitamines komen in veel verschillende voedingsmiddelen voor, maar vooral in dierlijke producten. Denk hierbij aan vlees, vis en zuivel. Maar ook peulvruchten zijn een goede bron van vitamine B. Dus eet je vegetarisch dan zijn peulvruchten een goed alternatief. Vitamine B11 (foliumzuur) is een uitzondering; dit komt vooral voor in groene (blad)groenten. 3.       Spinazie- foliumzuurbom (vitamine B11) Spinazie kennen we allemaal van Popeye en van het ijzer dat erin zit. Maar wist je dat spinazie ook heel veel foliumzuur bevat? Ook broccoli en raapstelen zijn groenten die veel foliumzuur bevatten. 4.       Rode Paprika – vitamine C-bom Rauwe rode paprika bevat, samen met blauwe bessen verreweg het meeste vitamine C.  Aardbeien doen het ook goed. Overigens passen kiwi en sinaasappels ook prima in het rijtje van vitamine C bommetjes. 5.       Paling  – vitamine D-bom Zonlicht is voor ons de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van zonlicht kunnen we namelijk zelf vitamine D aanmaken. Maar als we kijken naar voeding dan is de paling wel een echte vitamine D-topper. 6.       Pindakaas – vitamine E-bom Zoet broodbeleg bevat over het algemeen weinig vitamines. Maar pindakaas is een uitzondering: het bevat namelijk veel vitamine E. Pinda’s zijn net als andere noten namelijk rijk aan deze vitamine. 7.       Je lichaam -  vitamine K-bom Ons lichaam kan zelf vitamine K aanmaken. Fijn zo’n vitaminebron waar je niet over na hoeft te denken. Natuurlijk moet je vanaf nu niet alleen deze vitaminebommen op het menu zitten. Een gezonde voeding betekent vooral zorgen voor variatie, zodat je alle 13 vitamines binnenkrijgt. En lukt dat even niet, dan kan een multivitamine ook zorgen voor net dat beetje extra. Bron: www.vitamine-info.nl      

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.