Verhoog je energielevel met een gezonde lunch to go

Net zoals het ontbijt is de lunch een belangrijke maaltijd. Werknemers die overdag gezond eten, zijn productiever en leveren betere werkprestaties.

Net zoals het ontbijt is de lunch een belangrijke maaltijd. Werknemers die overdag gezond eten, zijn 20 procent productiever en hebben 25 procent meer kans om betere werkprestaties te leveren. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van de Health Enhancement Research Organisation (HERO), het Center for Health Research en de Brigham Young University. Het nuttigen van een gezonde lunch heeft invloed op leervermogen, intelligentie, geheugen en concentratie. Daarnaast helpt deze maaltijd onder de middag tegen stress en houdt die je energielevel op peil. Je bent minder vatbaar voor ziektes en zit lekkerder in je vel. Gezond lunchen is dus niet weg te denken als je jouw (werk)dagen productief en scherp wilt doorbrengen. 

Groenteconsumptie  

Lunchen levert je voedingsstoffen op om de middag energiek door te komen. Daarnaast is het een prima moment om groenten te nuttigen, zodat je eenvoudiger aan de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag komt. Het Voedingscentrum raadt aan om tijdens de lunch minimaal 75 gram groenten te eten. Maar uit consumentenonderzoek van ABN AMRO blijkt dat Nederlanders in vergelijking met andere Europeanen, nauwelijks groente eten bij deze maaltijd. Dat komt voornamelijk door de broodcultuur die er in ons land heerst. Ongeveer de helft van de deelnemers van het onderzoek gaf echter wel aan dat zij hun groenteconsumptie willen verhogen. Heb jij ook het voornemen om de traditionele boterhammen in jouw lunchbox vaker te verruilen voor een gezonde lunch to go met groenten als basis? Je kunt hier eindeloos mee variëren en ook dat raadt het Voedingscentrum aan om te doen. 

Gezonde pasta to go

Als je een liefhebber bent van Italiaans eten, behoort het natuurlijk ook tot de mogelijkheden om een gezond pasta recept te bereiden om mee te nemen als lunch. Pasta is de verzamelnaam voor alle deegwaren die worden gemaakt van tarwemeel. Veel mensen vragen zich af of pasta nu wel of juist niet gezond is. Witte pasta staat niet in de Schijf van Vijf. Maar volkorenpasta juist wel, omdat volkoren graanproducten positieve effecten op de gezondheid hebben. Witte pasta wordt gemaakt van bloem. Hierin zitten niet meer de vezels - en een groot deel van de voedingsstoffen - die volkorenmeel juist wel bevat. Als je kiest voor de verantwoorde pastasoorten, is het dus prima als je zo nu en dan een pasta bereidt als lunch to go. 

Eenvoudig te bereiden

Pastagerechten zijn eenvoudig om te bereiden en zijn in een mum van tijd klaar. Daarnaast kun je het gerecht gemakkelijk opwarmen of gewoon koud opeten. Bovendien zijn er talloze recepten te vinden die leuk zijn om te maken, boordevol lekkere en gezonde ingrediënten. Maar je kunt er ook voor kiezen om voor de lunch een quiche of hartige taart te bakken. Hiervoor zijn tal van lekkere en gezonde recepten te vinden, waar je lekker veel groenten aan kunt toevoegen. Een hartige taart is eenvoudig te bereiden en kan al binnen twintig minuten in de oven staan. Je kunt het gerecht makkelijk meenemen in een vershoudbox en je hebt er niet per se bestek bij nodig. En als je niet de middelen hebt om de taart op te warmen, smaakt hij ook koud overheerlijk. 

Jezelf trakteren 

De salade behoort tot de klassiekers onder de verantwoorde lunchgerechten. Een goedgevulde salade boordevol gezonde ingrediënten, geeft je na het eten een verzadigd gevoel en voorkomt dat je gaat snacken. Het is gemakkelijk om salades te maken en er bestaan eindeloos veel lekkere recepten, bijvoorbeeld voor frisse salades, salades met fruit en groentesalades. Bij alle recepten is het mogelijk om extra groenten en fruit toe te voegen. Ben je een stevige eter, dan is het een aanrader om een pastasalade te bereiden. Je kunt hiervoor penne, fusilli, farfalle of een andere geschikte pastasoort gebruiken. Vervolgens voeg je hier naar smaak groenten en andere gezonde ingrediënten aan toe. Met welk gezond gerecht trakteer jij jezelf tijdens de lunch op iets lekkers?  

Bronvermelding foto.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.