Sporten is verslavend

Sporten is verslavend Het beoefenen van sport is verslavend. Al langere tijd werd verondersteld dat het gevoel dat sporters na afloop van een training hebben te vergelijken is het met gevoel van ‘high’ zijn na het roken van een joint.

Nu is daar ook een wetenschappelijke onderbouwing voor, dankzij onderzoek door wetenschappers van de universiteit in het Duitse Heidelberg. Mensen die intensief hebben gesport komen in een bepaalde toestand waarin ze minder gespannen zijn en pijn beter kunnen verdragen dan normaal. Deze situatie wordt wel ‘runner’s high’ genoemd en werd voorheen altijd toegeschreven aan het vrijkomen van endorfine in ons lichaam. Deze stof wordt tijdens het sporten aangemaakt en leek aldus een logische verklaring voor het euforische gevoel dat we ervaren. Onze oosterburen ontdekten echter dat niet endorfine, maar de endocannabinoïden dit veroorzaken. Inderdaad, in dat woord zit het woord ‘cannabis’ deels verscholen en dat klopt, want het gaat om dezelfde stof die in wiet zit. De mens is in staat om deze stof zelf aan te maken. Overigens werd het onderzoek niet uitgevoerd met mensen, maar met muizen. Deze muizen moesten eerst een tijdje rondrennen in een rad, daarna werd geconstateerd dat ze een hogere dosis endocannabinoïden in hun hersenen hadden dan hun soortgenoten die niet hadden gerend. De onderzoekers lieten muizen vijf uur lang in een rad rondrennen en ontdekten dat ze daarna hogere dosis endocannabinoïden in hun hersenen hadden dan muizen die niet hadden gerend. De muizen die vijf uur hadden gerend bleken ook minder gespannen te zijn en konden beter tegen pijn. Door middel van medicatie werd ervoor gezorgd dat de hoeveelheid endocannabinoïden weer omlaag ging, daarna waren de muizen weer net zo gespannen als hun soortgenoten. Of dit nu ook betekent dat zich bij mensen een soortgelijke situatie voordoet is niet duidelijk. Daarvoor is aanvullend onderzoek noodzakelijk. In 2011 bracht Radio 1 (nu NPO Radio 1) al een reportage over sportverslaving. Deze reportage kun je hier beluisteren: http://www.radio1.nl/items/29057-live-onderzoek-naar-sportverslavinghttp://www.radio1.nl/items/29057-live-onderzoek-naar-sportverslaving.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.