Spoel waterleidingen na vakantieperiode

Spoel waterleidingen na vakantieperiode Leidingwater gebruiken we dagelijks veelvuldig. We drinken het, gebruiken het om mee te koken of om onze handen te wassen.

En wat te denken van de douche, het toilet, de wasmachine, enzovoort! Doordat we er meerdere keren per dag gebruik van maken blijft er stroming in de waterleidingen en daardoor blijft de kwaliteit van ons drinkwater op peil. Ben je echter enkele dagen niet thuis, dan staat het leidingwater stil en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Een belangrijk gevaar is de legionellabacterie, die zich razendsnel kan vermenigvuldigen in water dat langere tijd stil staat. Legionellabacteriën kunnen ons behoorlijk ziek maken. Niet alleen wanneer je drinkt van door legionellabacteriën besmet water, maar ook wanneer je besmette neveldruppeltjes inademt, tijdens het douchen bijvoorbeeld, kun je te maken krijgen met vervelende gezondheidsklachten. De meeste gezonde mensen zullen overigens in de praktijk niet veel last hebben van de bacteriën, ze zullen hooguit wat milde griepachtige klachten ontwikkelen. In het verleden heeft de legionellabacterie echter al voor veel problemen gezorgd, de veteranenziekte wordt door deze bacterie veroorzaakt en die kan, wanneer behandeling niet tijdig of onjuist plaatsvindt, zelfs dodelijk zijn. Je kunt een besmetting met de legionellabacterie eenvoudig tegengaan door bij thuiskomst alle kranen open te zetten en een minuut te laten lopen. Je doet er ook verstandig aan de douchekop door te spoelen, door deze onder te dompelen in een emmer water en vervolgens de kraan van de douche open te zetten. Zo voorkom je dat het besmette water vernevelt en zich alsnog door de ruimte verspreidt. De Rijksoverheid heeft uitgebreide documentatie over besmetting door legionellabacteriën gepubliceerd op: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/legionella  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.