Sla je gezond door het najaar heen

Sla je gezond door het najaar heen Veel mensen zien behoorlijk op tegen de herfst. Met het aanbreken van de maanden oktober en november verandert de wereld om ons heen in een troosteloos, druilerig tafereel.

De dagen worden korter, de bomen kaler en het weer slechter. Allerlei herfstkwaaltjes zoals griep en verkoudheid liggen op de loer en ook zijn veel meer mensen dezer dagen depressief. Maar jij niet, want jij weet precies hoe je gezond en blij het najaar overleeft! Om de herfst goed te kunnen doorstaan is het van groot belang dat je weerstand op peil is. Zo hou je schadelijke indringers letterlijk buiten de deur van je eigen lichaam. Dat begint allemaal met een goede conditie, want hoe fitter je bent, hoe hoger je weerstand is. Tijd dus om weer eens flink in beweging te komen en dan bij voorkeur in de buitenlucht. Zo word je voldoende blootgesteld aan daglicht dat nodig is om vitamine D aan te maken. Ga bij voorkeur ’s morgens de deur uit, want in de ochtend is het daglicht het sterkst. Een wandeling, met de fiets naar het werk of voor je aan de slag gaat eerst een rondje hardlopen, dat zijn stuk voor stuk prima opties om voldoende in beweging te blijven. Een bijkomend voordeel is dat je lichaam hierdoor meer serotonine aanmaakt. Dat noemen we ook wel het gelukshormoon, omdat het depressieve gevoelens onderdrukt. Naast voldoende daglicht en beweging is het ook van belang dat je voedingspatroon wordt aangepast op het seizoen. Het is een goed idee om de hoeveelheid koolhydraten die je dagelijks inneemt wat te verlagen. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, pasta en aardappelen en zorgen ervoor dat je sneller vermoeid raakt. Dat wil je natuurlijk niet, want het vergroot de kans op een winterdip aanmerkelijk. Probeer er bovendien voor te zorgen dat je zoveel mogelijk vaste tijden aanhoudt voor eten, slapen en opstaan. Daarmee voorkom je dat je midden op de dag zo moe bent dat je even gaat slapen. Wie midden op de dag slaapt, verstoort zijn slaapritme en dat heeft weer consequenties voor je algehele fitheid. Hoe meer structuur je brengt in je dagritme, hoe beter je gewapend bent tegen allerlei herfstkwaaltjes. Tenslotte is ook je persoonlijke verzorging juist nu extra belangrijk. Zorg ervoor dat je huid niet uitdroogt, want een droge huid is een goede voedingsbodem voor het griepvirus. Helaas is juist in dit seizoen je huid extra vatbaar voor uitdroging. Probeer daarom het douchen te beperken tot hooguit een minuut of drie en zet daarbij de douche niet te heet. Het is namelijk juist de hete douche die uitdroging van onze huid in de hand werkt. Gebruik je huidverzorgende producten, kijk dan even na of ze geen alcohol of parfum bevatten, want ook die stoffen zorgen ervoor dat de huid sneller uitdroogt. Overigens, het eten van vette vis, walnoten of een avocado is weldadig voor je huid, zeker nu! Last van droge lippen? Niet aan likken! Gebruik liever cacaoboter of karitéboter om je lippen te verzorgen. Succes in de strijd en een fijn najaar gewenst!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.