Pindakaas ‘light’ uit winkelschap

Pindakaas ‘light’ uit winkelschap Plus, Deen, Coop, EMTE, Hoogvliet, Dirk en Dekamarkt De ‘light pindakaas’ met 30% minder vet maar wel 451% méér suikers, verdwijnt uit de winkelschappen van een groot aantal supermarkten. Dit hebben zij toegezegd aan foodwatch.

De toezegging volgt nadat deze light pindakaas door foodwatch was genomineerd voor het Gouden Windei; de jaarlijkse prijs voor het meest misleidende product. De pindakaas is foodwatch een doorn in het oog omdat het als ‘light’ pindakaas wordt verkocht terwijl deze pindakaas bomvol suiker zit. De fabrikanten hebben een deel van de ‘vette’ pinda’s  vervangen door pure glucosestroop. Hierdoor gaat het vetpercentage weliswaar met 30% omlaag, maar schiet het suikergehalte met 451% omhoog tot meer dan een kwart van de pot: 27 gram per 100 gram. De supermarkten Plus, Deen, Coop, EMTE, Hoogvliet, Dirk en Dekamarkt hebben aangegeven te zullen stoppen met de verkoop van deze huismerk pindakaas light. De supermarkten die stoppen met de pindakaas light zijn allen aangesloten bij de inkooporganisatie Superunie. Ze zullen geheel stoppen met pindakaas light of beloven een light versie met een gezondere samenstelling. Wanneer dit precies gebeurt is nog niet bij elke supermarkt duidelijk. Plus spreekt over het ‘eerste kwartaal 2016’. Om een product ‘light’ te mogen noemen moet er 30% minder vet, suiker of calorieën in het product zitten en worden vermeld wat er minder in zit. Het hoeft niet persé minder calorieën te bevatten. Zo kan vet worden omgewisseld voor suiker of andersom. Zo’n product mag volgens de Europese wetgeving toch ‘light’ heten. Sjoerd van de Wouw van foodwatch: “Zo’n pindakaas light is natuurlijk pure marketing over de rug van mensen die op hun gezondheid willen letten. De wet beschermt de consument onvoldoende tegen de misleiding van voedselfabrikanten.” Bron: foodwatch

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.