Partnerkeuze: uiterlijk speelt een grotere rol dan je denkt

Roep jij wel eens dat in je partnerkeuze uiterlijk niet zo’n belangrijke rol speelt? Het gaat immers om het innerlijk?

Natuurlijk, iemand moet wel een goed mens zijn met dezelfde normen en waarden als jij zelf hebt. Maar het uiterlijk speelt wel degelijk een belangrijke rol. Sterker nog, al in een paar seconden bepaal je of de persoon die voor je staat wel of niet bij je past. Maar juist die selectie op uiterlijk is vermoedelijk de oorzaak van heel wat mislukte dates.

Op papier kan iemand interessant lijken op basis van heel veel zaken. Een goed geschreven tekst kan al interesse wekken, maar ook een rijtje met dezelfde hobby’s en interesses kan ervoor zorgen dat je in hoge mate geïnteresseerd raakt in die mysterieuze onbekende. Zolang je er echter geen foto bij hebt gezien, kun je niet goed bepalen of die welbekende klik er is. En juist die klik is heel lastig te beschrijven. Want waarom valt iemand met een voorkeur voor een bepaalde haarkleur niet op iedereen met die haarkleur? En waarom kan iemand met een uitgesproken voorkeur voor lange mensen toch volledig van zijn stuk raken als hij iemand ontmoet die juist heel klein is? Er zijn nogal wat factoren waaraan we onze potentiële partner toetsen. Voor een belangrijk deel doen we dat in ons onderbewustzijn. We zien iemand en we vormen ons binnen enkele seconden een beeld: wel of niet interessant. Overigens hoeft dat niet te betekenen dat we het ook direct bij het juiste eind hebben. Iemand kan er bijvoorbeeld fantastisch uitzien, maar een karakter hebben dat totaal niet bij je past. Daar kom je pas achter door tijd met diegene door te brengen.

De grote vraag is echter waaraan we dat eerste beeld van een onbekende precies spiegelen. We raken immers niet van iedereen direct van ons stuk bij de eerste blik. De Nieuw-Zeelandse seksuoloog John Money (1921-2006) betoogde dat we al op jonge leeftijd een soort blauwdruk creëren van de ideale partner. Dat proces voltrekt zich in de basisschoolleeftijd en zou volgens Money vooral gebaseerd zijn op wat we om ons heen zien. Op zich klinkt dat logisch, want we kunnen alleen oordelen over datgene waarmee we zelf geconfronteerd zijn. Aangenomen wordt dat we het ideale plaatje van onze droompartner vooral hebben samengesteld op basis van de uiterlijke kenmerken van de mensen om ons heen. Wat je in je directe omgeving ziet, voelt als kind immers heel vertrouwd aan. Iemand met dezelfde fysieke eigenschappen voelt daardoor ook vertrouwd en dat spreekt aan. Maar dat zegt natuurlijk totaal niets over het karakter van diegene. En juist dat karakter bepaalt uiteindelijk of je wel of niet bij elkaar past. Mensen die beweren dat uiterlijk voor hen totaal onbelangrijk is, beseffen niet in voldoende mate dat ook zij al jaren geprogrammeerd zijn om een bepaald uiterlijk meer aantrekkelijk te vinden dan het andere.

Volgens Monica Wardenaar, auteur van het boek “Jij past écht bij mij”, bestaan er dertien menstypes. Zij betoogt dat je op basis van bepaalde uiterlijke kenmerken kunt zien of iemand wel of niet bij je past. Het karakter is namelijk volgens haar af te leiden uit iemands uiterlijk. Er zijn zeven klassieke types en zes gecombineerde types, die gekoppeld zijn aan Maan, Venus, Mercurius, Saturnus, Mars, Jupiter en Zon. Wie zich verdiept in deze menstypen, leert de specifieke eigenschappen van elk menstype kennen en kan op basis daarvan een betere afweging maken of iemand ook qua karakter een goede match zou zijn. Hiermee heb je meer houvast dan wanneer je uitsluitend op basis van de in je brein opgeslagen blauwdruk een afweging zou maken. In de praktijk blijkt echter dat het toch vooral de mate van aantrekkelijkheid van de ander is, die bepaalt of we wel of niet met iemand op date willen gaan. Amerikaans onderzoek toont aan dat mensen die willekeurig aan elkaar voorgesteld werden hoofdzakelijk op basis van de fysieke aantrekkingskracht bepaalden of ze elkaar vaker wilden zien. Ook interessant om te weten: op datingsites worden profielen van mensen veel vaker bekeken wanneer ze er een foto op hebben staan. Vrouwen blijken dat belangrijker te vinden dan mannen, want de profielen van mannen worden meer dan dertig procent vaker bekeken als ze een foto hebben. Bij de profielen van vrouwen is dat ruim tien procent vaker.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.