Ontevredenheid over je uiterlijk maakt je niet gelukkiger

Ieder mens is anders en juist die verscheidenheid maakt de wereld mooi.

In de media worden we echter voortdurend geconfronteerd met ideaalbeelden die voor de meeste mensen onhaalbaar zijn. Met make-up, een ander kapsel, een tatoeage of een piercing kunnen we iets aan ons uiterlijk veranderen, maar in grote lijnen zijn we wie we zijn en dat moet vooral zo blijven. Ben jij ontevreden over je uiterlijk? Probeer dan om die ontevredenheid van je af te schudden. Dat is misschien niet altijd even gemakkelijk, maar neem in elk geval de onderstaande adviezen ter harte.

Hou van jezelf zoals je bent

Misschien ben je niet zo groot en moet je in de supermarkt steeds om hulp vragen, om bij de bovenste schappen te kunnen komen? Of overstijgt jouw lichaamslengte juist de twee meter en moet je bukken om onder een gemiddelde deurpost door te kunnen lopen? Het is allebei niet ideaal, maar je kunt er niets aan veranderen, dus accepteer het en hou van jezelf zoals je bent. Dat geldt ook voor andere lichamelijke kenmerken, zoals de vorm van je gezicht. Vrouwen zijn soms ontevreden over de omvang of vorm van hun borsten, terwijl mannen soms niet gelukkig zijn met de lengte of vorm van hun geslachtsdeel. Voor al deze dingen geldt: accepteer het zoals het is en besef dat er nog duizenden mensen zijn met precies dezelfde lichamelijke kenmerken. Natuurlijk zijn er ook dingen die je wel zelf kunt beïnvloeden. Door gezond te leven, heb je bijvoorbeeld doorgaans een goede grip op je gewicht, terwijl je bijvoorbeeld je haar een kleurtje zou kunnen geven als je daarmee niet tevreden bent. Vraag je echter ook daarbij altijd af dat je nu werkelijk een ander mens maakt.

Focus niet te veel op je uiterlijk

Sta je elke dag minutenlang voor de spiegel, op zoek naar al die onderdelen van je lichaam waarmee je niet gelukkig bent? Daardoor versterk je het negatieve gevoel en dat is dus geen goed idee. Hoe vaker je in de spiegel kijkt en zo’n aandachtspuntje ontdekt, hoe negatiever het beeld wordt, dat je van jezelf hebt. Laat het dus achterwege en kijk alleen voor het hoognodige in de spiegel. Op die manier werk je aan je zelfvertrouwen en dat komt je humeur ook ten goede.

Draag kleding waarin jij je comfortabel voelt

Ben je iemand die altijd mee gaat met de laatste modetrends? Bedenk dan goed dat niet elke modetrend bij ieder mens past. Een kledingstuk moet echt lekker zitten om er optimaal plezier van te kunnen hebben. Pas dan zul jij je er prettig in voelen. Bovendien zegt jouw kledingkeuze ook iets over wie jij eigenlijk bent. Dan laat jij je toch niets opdringen door de massa? Een bepaald type kledingstuk kan jouw vriend of vriendin fantastisch staan, terwijl het bij jou juist geen succes is. Bepaal zelf je keuzes en wees trots op jouw eigen stijl. Probeer ook niet om krampachtig vast te houden aan een bepaalde kledingmaat, omdat je dit als ideaalbeeld beschouwt. Ook hier geldt weer dat comfort boven alles gaat.

Volg de basisregels van een gezonde leefstijl

Je uiterlijk is natuurlijk in algemene zin al bepaald voordat je ter wereld kwam, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je uiteindelijke verschijning. Door de basisregels van een gezonde leefstijl te volgen, geef jij jouw uiterlijk letterlijk de glans die het verdient. Het draait allemaal om gezonde voeding, voldoende beweging, veel water drinken en tabakswaren of alcohol afzweren. Door deze zaken in acht te nemen, zorg je ervoor dat je huid lange tijd soepel blijft, je haar meer glans heeft, je ogen helder staan en je lichaam in goede vorm blijft. Zo zie je er dus een stuk beter uit, dan wanneer je ongezond leeft. Daarnaast is natuurlijk persoonlijke hygiëne en uiterlijke verzorging ook van belang. Je tanden poetsen, je haar goed verzorgen en je nagels netjes bijhouden zijn hier voorbeelden van. Het draait uiteindelijk om het totaalplaatje en je ziet nu hoeveel invloed je daar zelf op hebt.

Kies voorbeelden niet op basis van hun uiterlijk

Sta even stil bij het volgende: hoe zien de mensen eruit die veel voor jou betekenen? Jouw grote voorbeelden, de helden in je leven, zijn over het algemeen qua uiterlijk ook doodgewone mensen met hun eigen minpuntjes op het gebied van uiterlijke kenmerken. Stel je dan de vraag in hoeverre zo’n minpuntje jou stoort en in hoeverre ze er zelf last van hebben. Dan kom je tot het besef dat het niet zo belangrijk is om eruit te zien als die ene acteur of dat ene topmodel. Het gaat erom dat je een goed mens bent en de juiste dingen doet in je leven. En als jij lekker in je vel zit, dan maakt het helemaal niets uit hoe je eruit ziet, want dan straal je gewoon altijd!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.