Ondervoeding in ziekenhuizen kost miljoenen

Ondervoeding in ziekenhuizen kost miljoenen Patiënten zouden in het ziekenhuis meer vrijheid moeten krijgen in de tijdstippen waarop ze eten en in de keuze voor de voeding die ze dan innemen. Een flexibel voedingspatroon zou ervoor kunnen zorgen dat minder patiënten ondervoed zijn en een patiënt eerder naar huis kan.

Door dit op grote schaal toe te passen, zou voor miljoenen euro’s aan zorgkosten kunnen worden bespaard. Op een aantal locaties in het land wordt al gewerkt met flexibele voedingspatronen. Het klassieke concept, dat voorziet in drie maaltijden per dag op vaste tijden, wordt geleidelijk steeds meer overboord gezet Als een patiënt geen zin heeft in spruitjes met een sukadelapje, bestaat de kans dat hij dit tegen zijn zin in gaat eten. Iets eten waar je eigenlijk geen trek in hebt, bevordert meestal niet je humeur. Iemand die zelf de volledige vrijheid heeft om te eten wat hij wil en wanneer hij wil, voelt zich daar veel prettiger bij. Natuurlijk zal dit, afhankelijk van het ziektebeeld, niet in alle gevallen mogelijk zijn. Maar zolang het kan, moet het ook gebeuren, zo menen deskundigen. Ook wordt ervoor gepleit om mensen, waar mogelijk, eerst te controleren op eventuele ondervoeding. In ziekenhuizen is gemiddeld 15% van de patiënten ondervoed, in sommige gevallen is er al sprake van ondervoeding bij opname. Door hierop te controleren kan worden voorkomen dat ondervoede mensen opgenomen worden in het ziekenhuis, ze moeten dan eerst voldoende aansterken voordat ze welkom zijn. De gedachte hierachter is dat ze sneller herstellen wanneer ze voldoende energie en voedingsstoffen in hun lichaam hebben. Daardoor houden ze een duur ziekenhuisbed minder lang bezet. Het idee is om bijvoorbeeld twee weken voor de ziekenhuisopname een diëtist in te schakelen, die voedingsadviezen kan geven. Wanneer het gemiddelde van 15% ondervoede patiënten kan worden teruggebracht tot 14%, scheelt dit al een besparing van meer dan veertig miljoen euro op jaarbasis, terwijl het verstrekken van voedingsadvies nauwelijks iets extra kost. Wanneer het probleem van ondervoeding in ziekenhuizen geheel zou kunnen worden opgelost, zou dat een besparing opleveren tot zelfs zevenhonderd miljoen euro. Lees op deze site wat het Voedingscentrum schrijft over ondervoeding.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.