Mag de verwarming een graadje lager?

Een kamertemperatuur van 20 tot 22 graden Celsius vinden we heel gewoon. De centrale verwarming zorgt er, in combinatie met de thermostaat, voor dat we het binnenshuis nooit koud hebben.

Dat lijkt natuurlijk allemaal wel mooi, maar is het dat wel…? Wetenschappers hebben ontdekt dat die constante temperatuur eigenlijk helemaal niet zo gezond voor ons is. In de natuur is immers niets constant. Ons lichaam volgt veel liever de natuurlijke golfbeweging van warm naar koud en weer terug. Zodra de blaadjes gaan vallen, zetten veel mensen de verwarming op een hogere stand. Naar mate buiten de temperaturen dalen, stijgen ze in de woonkamers niet zelden met een graad of vijf, zes. Vervolgens zitten we er de hele herfst en winter warmpjes bij. Dat levert niet alleen een hoge energierekening op, maar ook een verstoring van het natuurlijke proces in ons lichaam. Ons lichaam kan best wel wat kou verdragen en rekent er eigenlijk ook op dat die kou zal gaan komen. Wanneer we er, door allerlei technische hoogstandjes, voor zorgen dat die kou uitblijft, raakt het lichaam een beetje de weg kwijt. Op zich merken we daar niet veel van, maar we hebben dan ook niet echt een goed referentiekader. We weten immers niet beter! Maar wie logisch nadenkt, realiseert zich dat het opstoken van de verwarming in elk geval iets onnatuurlijks is. Hoe meer we in ons leven de natuurlijke situatie volgen, hoe beter dat is. Dat geldt overigens nog meer in de slaapkamer, want ’s nachts koelt ons lichaam af. Die afkoeling maakt deel uit van een belangrijk herstelproces en kan alleen goed verlopen wanneer de omgevingstemperatuur daarop is afgestemd. Om die reden wordt voor in de slaapkamer een temperatuur van 16 graden Celsius aanbevolen. Maar ook in de woonkamer kan het allemaal dus best een graadje lager, zo stellen wetenschappers van 26 universiteiten uit diverse landen. Het voordeel daarbij is bovendien dat de energierekening lager wordt en het milieu wordt ontzien. Mooi toch…!? Kies je uit financiële overwegingen voor een besparing op de energierekening? Op www.huis-en-tuin.infonu.nl vind je een reeks tips om de stookkosten in de hand te houden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.