Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (3 stem, gemiddelde: 5,00 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

De kunst van het vitaal ouder worden met Erik Alexander Richter

,,Onze gezondheid en vitaliteit is ons grootste goed. Althans, dat zeggen we altijd, maar wat doen we er eigenlijk voor? Waarom raken we goede vrienden kwijt in de bloei van hun leven? Vonden zij het niet zo belangrijk? Was het pech? Hadden zij geen goede arts of specialist? Was het aanleg?”

Aan het woord is Erik-Alexander Richter, Klinisch Psycho- Neuro- Immunoloog en docent in gezondheid.

,,We zorgen voor ons lichaam zo goed als we kunnen. Maar wat is goed? En is dat voor iedereen hetzelfde concept? Hoeveel invloed kunnen we eigenlijk zelf uitoefenen om zo gezond en vitaal mogelijk oud te worden? Zorgen we net zo goed voor ons lichaam als voor ons bedrijf of omgeving? Als we beter weten hoe het werkt, dan kunnen we het wellicht ook positief beïnvloeden”, zo stelt hij.

De medische wereld is er nog steeds op gericht om in te grijpen als het al mis is gegaan, maar aan preventie wordt nog weinig gedaan, volgens Richter.

,,En de medicatie die we wel preventief krijgen kent zoveel bijwerkingen dat we er juist nieuwe klachten bij krijgen. Wist u dat het preventief nemen van cholesterolverlagende medicatie ons risico op diabetes met 66% verhoogt? En hoe zit dat met maagzuurremmers? Waarom dan niet het heft in eigen handen nemen? We hebben meer zeggenschap over ons lichaam dan we denken, slechts een klein deel is genetisch bepaald. Het is nooit te laat om te verbeteren, om het zelfherstellend vermogen in te schakelen. Met vaak kleine, soms grotere aanpassingen in onze lifestyle kunnen we het verschil maken tussen leven en aanwezig zijn.”

Erik-Alexander Richter vertelt tijdens een lezing in duidelijke taal en met een flinke schep humor wat de eigen inbreng hierin kan betekenen.

,,Wist u dat u het optimaal functioneren van uw hart binnen zes maanden kunt realiseren? Waarom zou iemand willen leven met dementie? Terwijl u het normaal functioneren van uw hersenen voor een heel groot deel gewoon in eigen hand hebt. Wat niet stuk gaat hoeven we niet te repareren, zullen we maar zeggen. Voorkomen dus, beter dan genezen of chronisch medicijngebruik.”

Wie de regie over gezondheid weer zelf in de hand wil hebben, kan deze middag beter niet missen voor al die fantastische jaren die nog in het verschiet liggen. Datum: 25 maart 13.00-16.30 uur in strandpaviljoen Zeezicht in Castricum aan zee.

Deel dit bericht op

Lees ook

» Mitochondriën: biljoenen leuke oplaadbare batterijtjes in je lichaam
» Terug naar dagelijkse lepel levertraan?
» Antibiotica, bacteriofagen versus eigen immuunsysteem
» Afasie zet je leven op zijn kop
» Te dom om lui te zijn?
Redactie

19-03-2018 om 15:58

Tags:


Reageren op dit artikel