Krachtige bloedverdunners na dotteren?

Bij een bloeding even na een dotterbehandling is de kans op overlijden groot. Wanneer een patiënt de bloeding overleeft, is het risico op sterfte gelijk aan dat van mensen die geen bloeding gehad hebben.

Dit stelt Kikkert in zijn proefschrift over het risico op bloeding na een dotterbehandeling. Uit oude studies bleek een verband tussen bloedingen en sterfte lang nadat de bloeding was voorgevallen. Dit proefschrift breekt met die gangbare opvatting. Met de introductie van het dotteren en verbeteringen in de antistollings behandeling is de prognose van patiënten met een acuut hartinfarct in de afgelopen decennia substantieel verbeterd. Desondanks overlijdt circa tien procent van de patiënten binnen een jaar. Daarnaast wordt een deel van hen getroffen door een tweede hartinfarct, een zogenaamd recidief infarct. Om dat te voorkomen, worden patiënten met een hartinfarct met bloedverdunners behandeld. De keerzijde van deze therapie is het ontstaan van bloedingen die soms ernstig kunnen verlopen.

Bloedverdunners

Kikkerts onderzoek toont het belang aan van krachtige bloedverdunners bij de behandeling van het hartinfarct. Hij heeft risicofactoren geïdentificeerd voor het ontwikkelen van bloedingscomplicaties en recidief infarcten. Dit heeft geleid tot een betere herkenning van patiënten met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een recidief infarct of bloeding. Hierdoor kan de antistollingsbehandeling aan het individuele risicoprofiel van de patiënt worden aangepast, waardoor de uitkomsten verbeteren. Zo hebben patiënten met een hoog risico op een recidief infarct en een laag risico op bloedingen het meeste baat bij een krachtig antistollingsmiddel. Patiënten met een hoog risico op een bloeding en een laag risico op een recidief infarct, hebben juist een zwakker antistollingsmiddel nodig. Bron: www.hartpatienten.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.