Koortslip genezen versnellen: een feit of fictie?

Velen willen weten hoe een koortslip te genezen en te versnellen.

De gemiddelde genezingsduur van een koortslip is zeven tot tien dagen, maar met de juiste aanpak en producten kun je die periode flink verkorten en snel weer gezond worden. Hier gaan we in op een koortslip genezen versnellen.

• Vroegtijdig ingrijpen  
Zodra je de eerste tintelingen voelt, is het zaak om meteen in actie te komen. Deze vroege fase biedt de meeste kans om de omvang en intensiteit van de koortslip te beperken. Gebruik bijvoorbeeld een crème met zink of een antivirale balsem.

• SoreFix Rescue  
Producten als SoreFix Rescue zijn speciaal ontwikkeld voor de actieve fase van een koortslip. Ze bevatten ingrediënten zoals zink die de vermenigvuldiging van het virus remmen en zo de ernst van de uitbraak verminderen. Regelmatig aanbrengen is hierbij essentieel voor een optimaal resultaat.

• Hydrateren en beschermen  
Naast antivirale crèmes is het belangrijk je lippen goed gehydrateerd te houden. Door uitdroging kunnen barstjes en kloofjes ontstaan, wat het risico op verspreiding vergroot. Goede bescherming met een SPF-product tegen UV-straling vermindert bovendien een mogelijke trigger.

Hygiëne: de sleutel tot het voorkomen van verspreiding  

Omdat een koortslip besmettelijk is, ligt de nadruk op hygiëne. Het herpes simplex virus is gemakkelijk overdraagbaar via huidcontact of via spullen die met de blaasjes in aanraking zijn geweest.

• Handen wassen  
Een van de eenvoudigste maar krachtigste preventiemethoden is regelmatig handen wassen met water en zeep. Doe dit zeker na het aanbrengen van koortslipcrèmes of na het aanraken van de blaasjes.

• Geen spullen delen  
Tandenborstel, lippenbalsem, bestek en handdoeken zijn persoonlijke items. Tijdens een uitbraak is het verstandig om deze absoluut niet te delen met anderen. Hiermee voorkom je dat anderen besmet raken of dat je jezelf verder besmet.

• Niet krabben of pulken  
Net als bij andere huidkwalen geldt: probeer zo weinig mogelijk aan de koortslip te zitten. Je kunt via je vingers het virus verder verspreiden naar andere delen van je lichaam, bijvoorbeeld je ogen. Bovendien verlengt krabben de genezingsduur, waardoor je lip langer pijnlijk en zichtbaar geïrriteerd blijft.

Verwarring tussen alternatieve huidaandoeningen

Je lippen kunnen ook tekenen vertonen van andere problemen. Soms ontstaat er verwarring tussen een koortslip en andere huidaandoeningen, zoals:

• Aften  
Aften zijn pijnlijke zweertjes aan de binnenkant van je mond. Anders dan bij een koortslip gaat het hier niet om een virus, en aften zijn niet besmettelijk. Aften beperken zich tot het mondslijmvlies en zijn vaak stress gerelateerd, maar ze komen niet door HSV-1.

• Cheilitis (ontstoken lippen)  
Ontstoken lippen kunnen rood en droog zijn, soms met schilfers of kloofjes. In tegenstelling tot een koortslip is er geen heldere blaasjes fase. Cheilitis heeft vaak te maken met bijvoorbeeld schimmels, bacteriën of gebrek aan bepaalde vitamines.

• Periorale dermatitis  
Dit is een ontsteking rondom de mond, vaak in de vorm van rode bultjes, puistjes en schilfering. Hoewel het qua uiterlijk wat kan lijken op een koortslip in de beginfase, zijn de bultjes vaak kleiner en verspreider.

Het is dus belangrijk om te weten welk huidprobleem je hebt, zodat je de juiste behandeling kunt toepassen. Bij twijfel is het verstandig om een arts of dermatoloog te raadplegen. Alleen dan kun je zeker weten dat je de juiste keuze maakt op het gebied van medicatie of verzorging.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.