Keelamandelen

Het knippen van amandelen is een operatie uitgevoerd door een KNO-arts, waarbij de keelamandelen geheel of gedeeltelijk worden verwijderd. De ingreep wordt altijd onder kortdurende algehele verdoving uitgevoerd.

Tijdens een tonsillectomie wordt soms het adenoïd tegelijkertijd verwijderd. Tonsillectomie wordt onder meer overwogen in geval van slaapapneu en eetproblemen ten gevolge van vergrote tonsillen.

In de jaren 1950-1970 werd deze ingreep vaker toegepast dan tegenwoordig. Motief daarvoor was onder meer het voortkomen van een infectie van de amandelen met de ß-hemolytische streptokok. Tegenwoordig is bekend dat de amandelen een belangrijke bijdrage leveren aan de algehele weerstand, waardoor bij het eventueel verwijderen ervan grote terughoudendheid moet worden betracht.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.