Japanse vrouwen leven het langst

De levensverwachting van Japanse vrouwen is de hoogste ter wereld. Gemiddeld wordt een Japanse vrouw die in 2013 is geboren naar schatting 86,61 jaar oud, een lichte stijging ten opzichte van de Japanse vrouwen die een jaar eerder ter wereld kwamen.

Ook de mannelijke Japanners mogen een langer leven tegemoet zien, want hun levensverwachting steeg eveneens met enkele tienden van een jaar. De Japanners zijn al langere tijd de wereldburgers met de hoogste gemiddelde levensverwachting. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de leefstijl. Japanners bewegen gemiddeld veel meer dan Europeanen en ze eten ook gezonder; minder grote porties en een meer gebalanceerde maaltijd. In combinatie met de prima gezondheidszorg in het land levert dat een hogere gemiddelde levensverwachting op en leven de Japanse vrouwen het langst.

Japanse vrouwen vs nederlandse vrouwen

Ter vergelijking, in Nederland was de levensverwachting in 2012 79,1 jaar voor mannen en 82,8 jaar voor vrouwen. Opvallend aan deze cijfers is dat het verschil in levensverwachting bij de Nederlandse mannen minder verschilt met dat van hun Japanse soortgenoten dan bij de vrouwen het geval is. Overigens is de oudste Japanner ooit een vrouw van 117. Zij kwam ter wereld op 5 maart 1898 en vierde in 2015 haar 117e verjaardag. Ook haar voorganger qua leeftijdsrecord was een Japanner.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.