Is kindervuurwerk veilig

Jaarlijks zijn er nog te veel vuurwerkslachtoffers bij de oogarts te betreuren. Gemiddeld 250 ogen zijn betrokken per jaar.

Tijdens de jaarwisseling 2013/2014 zijn 3 tieners en 15 volwassenen blind geworden aan één oog. Van die 18 blinden zijn 10 ogen compleet verwijderd. Met name toekijkende kinderen maar ook de volwassenen, vormen 60% van de vuurwerkslachtoffers. De andere 40 % hebben letsel door zelf afgestoken vuurwerk. Op Nieuwjaarsdag zijn het vaak kinderen die, als de ouders nog in bed liggen, het niet ontplofte vuurwerk (de zogenaamde blindgangers) proberen aan te steken. Die ‘weigeraars’ hebben meestal een korter lontje; waardoor de jonge ‘af-stekertjes’ er met hun gezicht boven op duiken.

Is kindervuurwerk veilig

Het speciale kinder-vuurwerk (sterretjes) blijkt eveneens niet zo onschuldig als de bijnaam doet vermoeden  “koud vuur”. Dit vuurwerk namelijk kan een temperatuur van 1500 graden Celsius aannemen. Buskruit (gruis/stof) dat zonder explosie in het oog is gewaaid,  geeft door chemische verbranding (het is een base) schade die zelfs tot  blindheid kan leiden als het niet meteen goed word uitgespoeld of door de oogarts verwijderd wordt. Welke soorten oogtraumata kan vuurwerk veroorzaken:
 • drukgolf van de explosie, verwoesting door druk b.v. door een ‘ blindganger’.
 • Hitte trauma, verbranding door b.v. ‘koud vuur’ of de sterretjes
 • Chemisch trauma verbranding door b.v. buskruit
 • Scherp trauma, het open scheuren van het oog door een snede of perforatie (vuurpijl)
 • Stomp mechanisch trauma, het oog blijft gesloten maar binnen in het oog ontstaat schade door verplaatsing van de lens of een scheur in het regenboogvlies.
 • Tatoeage trauma door kruitresten
 • Psychisch trauma (post traumatisch stress syndroom
 • Maatschappelijke gevolgen: 1-het niet kunnen uitoefenen van bepaalde beroepen waar diepte zien voor nodig is. 2-rij- of vaarbewijs met een minimum eis voor gezichtsscherpte 3-het risico dat er op lange termijn iets gebeurt (ziekte, afwijking of trauma) met het enig goed ziende oog. Preventie: 1-Oplettendheid  van ouders en omstanders ook de dag na oud en nieuw. 2-Geen illegaal vuurwerk en handelen volgens de voorschriften 3-Beschermbril (speciale vuurwerkbril) op tijdens het afsteken en ook kijken naar 4-Liever helemaal geen vuurwerk afsteken en het alleen bekijken achter glas. “Verlies je één of beide ogen dan kun je vaak je werk niet meer uitoefenen. Voor kinderen kan het zelfs betekenen dat zij hun droombaan niet meer kunnen verwezenlijken. Kan dat de uitkomst zijn van een mooi feest? dr. van der Feltz van der Sloot, oogarts Kennemer Gasthuis, locatie Noord

  Wij waarderen je privacy.

  Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.