Insecten op onze menukaart

Insecten op onze menukaart Insecten…? Dat zijn voor de meeste mensen vervelende of enge beestjes, die men liever kwijt dan rijk is. Toch wordt het steeds waarschijnlijker dat we over een aantal jaren dagelijks wat insecten in huis halen.

Als voedsel, wel te verstaan. Het zal nog wel even duren voordat we met enige regelmaat een salade met tomaat, ei en treksprinkhaan klaarmaken of een toastjes met roomkaas en piepschuimkever serveren. En wat dacht je van een vers gebakken meeltor met wat lekkere dipsaus erbij...? Het lijkt vooral een mentale omschakeling te zijn, want de mogelijkheden om deze spijzen daadwerkelijk op te dienen zijn er nu al. Sinds enige tijd worden in Nederland insecten gekweekt voor de voedingsindustrie. We zijn daarmee toonaangevend in vernieuwende voedselproductie, maar echt heel bijzonder is het ook allemaal niet want wereldwijd eten maar liefst 2 miljard mensen regelmatig insecten. De overheid stimuleert de consumptie van insecten om veilig te stellen dat we in de toekomst over voldoende duurzaam voedsel kunnen beschikken. Insectenvlees past prima in ons voedselpatroon, het bevat net als varkensvlees en rundvlees veel eiwitten.Het verschil is alleen wel dat het gemiddeld genomen wat vetter is dan die vleessoorten. Ook bevatten de poten en het skelet van insecten de stof chitine, daarom wordt geadviseerd om er niet meer dan 45 gram van te eten. Wanneer je teveel chitine binnenkrijgt kan dat tot klachten leiden. Net als bij ander vlees is het belangrijk het insectenvlees goed te verhitten, door het bijvoorbeeld 10 minuten te koken, bakken of frituren. Zo dood je de nog aanwezige schadelijke bacteriën. Pas op als je last hebt van een allergie voor schaal- en schelpdieren of voor huisstofmijt, want dan bestaat de kans dat je eenzelfde allergische reactie ook krijgt na het eten van insecten. Wil je het zelf een keer proberen…? Hier kun je wat ideeën opdoen voor lekkere recepten met insecten: http://duurzaaminsecteneten.nl/insecten-recepten/  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.