Hoe werkt een Chinese horoscoop?

In Nederland zijn we vooral bekend met de traditionele Westerse horoscopen, maar door de gehele wereld worden er andere soort horoscopen aangehouden. Die zijn we niet vaak terug in tijdschriften en kranten, maar kunnen wel ontzettend veel over ons lichaam en onze persoonlijkheid zeggen.

Zo zijn Chinese horoscopen voor veel mensen, naast de Westerse horoscopen, ontzettend belangrijk in de manier waarop zij hun leven leiden.

De Chinese horoscopen werken echter net wat anders dan de Westerse horoscopen waar we in Nederland al decennia mee bekend zijn. Hierbij wordt bijvoorbeeld niet gekeken naar de maand waarin iemand is geboren, maar juist het jaar. Ieder jaar heeft een eigen symbool en dit symbool staat voor die persoon dan ook centraal binnen het leven en de eigen levensstijl.

En dit symbool komt eens in de 12 jaar ook voor als het hoofdsymbool voor dat jaar. Hierbij wordt geloofd dat dit jaar voor deze persoon dan ook extra vruchtbaar zal zijn, omdat hun teken simpelweg het belangrijkste teken van het jaar is. Daarom spreken we bij de Chinese horoscopen ook vaak over “het jaar van de aap”, omdat het symbool de aap dan centraal staat.

Hoe werken de Chinese horoscopen per jaar?

Er zijn in totaal 12 symbolen, waarbij ieder symbool uiteindelijk een vast jaar heeft. Zo is 2020 het jaar van de rat, maar 2008 was dit bijvoorbeeld ook. Dit geldt in de toekomst ook voor de jaren 2032 en 2044. In deze jaren staat dit symbool dus vanaf het Chinese nieuwjaar in het zonnetje. En dit blijft gelden totdat er volgens de Chinese kalender weer een nieuw jaar ingaat.

In totaal zijn de volgende 12 symbolen opgenomen in de Chinese horoscopen:

 • Rat
 • Os
 • Tijger
 • Konijn
 • Draak
 • Slang
 • Paard
 • Geit
 • Aap
 • Haan
 • Hond
 • Varken

Chinese horoscopen en de liefde

Bij de Chinese horoscopen wordt niet alleen naar de levensstijl van iemand gekeken, maar ook naar de liefde. Dit is vooral in de Chinese samenleving erg belangrijk. Binnen deze traditionele samenleving staat Yin Yang centraal (je kent dit ongetwijfeld van het zwart-witte rondje waarin alles in balans is). Bij de liefde moet men ook in balans zijn, daarom wordt de Yin Yang hier ook actief in gebruikt.

De tijger, de draak, het paard, de aap en de hond vallen onder de Yang, terwijl de os, het konijn, de slang, de geit, de haan en het varken weer onder de Yin vallen. Dan is er ook nog de rat, die onder zowel de Yin als de Yang valt. Om een goede relatie met iemand te kunnen aangaan, moet jouw teken niet onder dezelfde categorie vallen als die van jouw partner; alleen dan kan de relatie perfect in balans zijn.

Zo matcht een varken goed met een geit, tijger en konijn, maar kan een draak beter op zoek gaan naar een rat, tijger of slang. Voor ieder symbool zijn er meerdere tegensymbolen, waardoor de relatie volledig in balans zal zijn.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.