Haemorrhoïden wat is het en wat kun je er aan doen?

Haemorrhoïden, oftewel aambeien, zijn uitgezakte zwellichamen bij de anus.

Haemorrhoïden, oftewel aambeien, zijn uitgezakte zwellichamen bij de anus. Zwellichamen heeft iedereen en bevinden zich aan de binnenkant op het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier. De functie van zwellichamen is het lucht- en waterdicht afsluiten van het laatste stuk van de endeldarm.

Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten uitpuilen. Het is een pijnlijk gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang. Soms bloeden ze, of raken ze ontstoken. Echter, niet alle bloedingen uit de anus hoeven van aambeien afkomstig te zijn. Ook als u zeker weet dat u aambeien heeft, kan dat bloeden toch door iets anders veroorzaakt worden. Daarom moet uw arts in geval van bloedingen altijd vaststellen waardoor het precies komt.

Diagnose

Wanneer u last ondervindt tijdens en na de stoelgang kan dit door aambeien komen. Om deze diagnose te stellen zal een proctologisch onderzoek gedaan worden waarbij de dermatoloog de omgeving van de anus en de anus zelf zal onderzoeken. Wanneer u de vijftig gepasseerd bent is de kans groter dat er aanvullend onderzoek nodig is om andere oorzaken uit te sluiten.

Behandelmethoden

Afhankelijk van de ernst van de aambeien zijn er verschillende mogelijkheden die wij u aan kunnen bieden. Het merendeel van de behandelingen wordt reeds tijdens uw eerste bezoek aan ons Centrum uitgevoerd. Meestal zijn meerdere behandelingen noodzakelijk.

Scleroseren

Het spuiten van een irriterende vloeistof onder het slijmvlies. Als gevolg van de daardoor optredende reactie verkleeft het slijmvlies aan de onderlaag en ruimt het lichaam zelf het restant op. De injecties zijn nagenoeg pijnloos.

Meer informatie? Kijk op de site van Centrum Oosterwal.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.