Griepprik niet meer zo populair

Griepprik niet meer zo populair De populariteit van de griepprik daalt gestaag. In 1995 werd het grootschalige vaccinatieprogramma in ons land opgezet en in 2007 bereikte het de piek in het aantal deelnemers.

Ongeveer driekwart van alle mensen die waren uitgenodigd maakte toen daadwerkelijk de gang naar de huisarts om zich te laten inenten. Dat was heel wat meer da de 42% die in het startjaar kwam opdagen. Maar in 2013 was het aantal vaccinaties alweer gedaald tot 60% van het aantal opgeroepenen. Een verdere daling is voorzien. Ook voor dit najaar werden door de huisartsen weer minder griepvaccins ingeslagen dan in het jaar ervoor. Kwetsbare doelgroepen in onze samenleving worden aangespoord om jaarlijks een griepprik te komen halen, maar lang niet iedereen geeft daaraan gehoor. Met name de mensen die de 60-jarige leeftijd net gepasseerd zijn zien vaak het belang er niet van in. Zij voelen zich nog zeer fit en zeker niet kwetsbaar. Toch wordt ook deze groep sinds 2008 systematisch opgeroepen voor de griepprik. Ook wordt vaak openlijk getwijfeld aan het nut van de griepprik. Het feit dat vorig jaar veel mensen aan griep overleden omdat het vaccin niet bestand was tegen de variant van het virus die opdook, zette mensen aan het denken. Het sterftecijfer door griep lag toen aanmerkelijk hoger dan in voorgaande jaren. Virusdeskundigen houden het erop dat het desondanks verstandig blijft om de vaccinatie te laten uitvoeren. Het vaccin wordt overigens samengesteld op basis van prognoses van de World Health Organisation (WHO). Die prognose geeft aan welke varianten van het griepvirus naar alle waarschijnlijkheid zullen opduiken. Door het vaccin maakt ons lichaam vervolgens antistoffen aan tegen die varianten van het virus. Twee weken na de vaccinatie zijn we dan voldoende bewapend tegen het virus.   Lees alles over griep en de griepprik op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.