Geografische verschillen in tevredenheid

Zijn we een beetje gelukkig…? Ongeveer twee derde van alle Nederlanders voelt zich gelukkig. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Opvallend daarbij is dat mannen zich over het algemeen gelukkiger voelen dan vrouwen. Bij de mannen heeft 69% van de ondervraagden aangegeven over het algemeen altijd gelukkig te zijn, terwijl slechts 64% van de vrouwen dat antwoord gaf. Geografische verschillen in tevredenheid Er is ook onderzocht of er verschillen zijn tussen de provincies onderling. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn, want in Drenthe, Zeeland en Friesland zijn de inwoners meer tevreden over hun leven dan in de andere provincies. Flevoland scoort het slechtst op het gebied van tevredenheid. In het algemeen zijn we trouwens best tevreden over ons leven, want 85% geeft aan (cijfers 2014) dat het allemaal wel goed is zo. Daar staat tegenover dat 3% van de ondervraagden ronduit ontevreden is over zijn of haar leven. Verschil tussen mannen en vrouwen is er bij het onderwerp tevredenheid vrijwel niet, terwijl dat verschil er dus wel is in de geluksbeleving. Een verklaring voor dat verschil zou kunnen zijn dat mannen zich over het algemeen vaker kalm voelen dan vrouwen. Waar bij de mannen 72% van de ondervraagden zich doorgaans kalm voelt, is dat percentage bij de vrouwen slechts 61%. Vrouwen blijken vaker te kampen met gevoelens als nervositeit of somberheid. Daarentegen vinden vrouwen de dingen die ze doen over het algemeen wat zinvoller dan mannen. Er zijn ook nog enkele specifieke onderwerpen uitgelicht in het kader van de tevredenheid. Met de relatie zit het kennelijk meestal wel snor, want 94% van de ondervraagden is daar tevreden over. Bij het thema vrije tijd ligt dat percentage met 75% al een stuk lager, nog minder goed scoren onze financiële situatie (70%) en ons gewicht (65%). www.cbs.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.