DNA-data in Google Cloud

DNA-data in Google Cloud, internetgigant Google heeft plannen om op grote schaal genetische codes op te slaan in de cloud. Inmiddels heeft het Amerikaanse bedrijf al diverse ziekenhuizen en universiteiten benaderd met een voorstel hiertoe.

Het ambitieuze plan moet ertoe leiden dat artsen hun patiënten veel gerichter kunnen behandelen door het DNA te vergelijken met dat van mensen die aan dezelfde ziekte lijden. Op basis van die informatie kan een genspecifiek medicijn worden voorgeschreven, dat beter aanslaat dan een algemeen medicijn. Het project heeft de naam Google Genomics gekregen en is ontstaan vanuit Google X, een afdeling binnen het bedrijf waar allerlei ideeën worden uitgewerkt en vervolgens worden getoetst op haalbaarheid. Wetenschappers hebben veel interesse voor deze registratie van genetische informatie, maar stuitten tot nu toe op te hoge kosten. Het opslaan van data in de cloud was tot nu toe veel te duur om massaal toe te passen in de medische wereld. De laatste tijd zijn de tarieven voor cloudopslag echter flink gedaald, Google vraagt nu 25 dollar per jaar voor de opslag van één genoom, het geheel van erfelijke informatie in een cel. Dat bedrag kan echter nog worden teruggebracht tot slechts een tiende ervan, omdat de genetische codes van mensen voor het grootste deel gelijk zijn. Daarmee wordt het opeens heel interessant om deze wijze van gegevensopslag te overwegen. De DNA-code vormt voor artsen en wetenschappers een belangrijke bron van informatie over aanleg voor ziekten. Helaas heb je daarbij nog niet zo veel aan de code van één enkele persoon. Wanneer die informatie echter kan worden vergeleken met die van veel andere mensen, kun je conclusies trekken over het effect dat bepaalde genen hebben op iemands leven. Zo kan, als deze techniek daadwerkelijk op grote schaal wordt toegepast, een arts straks het genoom van een patiënt die lijdt aan darmkanker vergelijken met andere patiënten met dezelfde ziekte en zo snel vaststellen bij welke cocktail van medicijnen de patiënt baat kan hebben. Inmiddels zijn al 3.500 genetische codes door Google opgeslagen uit openbare bronnen. De vraag is nu nog welke maatregelen Google neemt om de informatie te beveiligen, zodat voorkomen wordt dat een DNA-profiel uitlekt.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.