Dikke kleuters pesten vaker

Jonge kinderen met overgewicht blijken niet alleen vaak te worden gepest, maar ook zelf vaker te pesten. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC en de GGD.

Jonge kinderen met overgewicht blijken niet alleen vaak te worden gepest, maar ook zelf vaker te pesten. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC en de GGD. Ze bestudeerden de groei, ontwikkeling en gezondheid van een groep vijf- en zesjarige kinderen en hun leraren op scholen in de regio Rotterdam. Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen met overgewicht al in de eerste klassen van de lagere school gepest worden en zelf ook meer pestgedrag vertonen. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat dikkere kinderen hun leeftijdsgenootjes slaan, schoppen of duwen. Met name jongens van die leeftijd blijken dergelijk gedrag te vertonen. Meisjes pesten met name door kinderen buiten te sluiten, te negeren of over ze te roddelen, maar dat heeft niet aantoonbaar te maken met eventueel overgewicht. De antipestprogramma's van basisscholen richten zich veelal op de kinderen in de bovenbouw, maar schieten vaak tekort bij het voorkomen van pesten in de laagste klassen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.