De (on)zin van sportdrankjes

De (on)zin van sportdrankjes De schappen in de supermarkten staan vol met hippe sportdrankjes. Met fraai gevormde flesjes, flitsende benamingen en aantrekkelijke kleurtjes proberen de fabrikanten ons te overtuigen van het positieve effect dat deze drankjes zouden hebben op ons lichaam wanneer we een duurprestatie moeten leveren.

De grote vraag is natuurlijk in hoeverre al die drankjes echt iets goeds doen. Of gaat het hier vooral om slimme marketingtrucs? Britse onderzoekers aan de universiteit van Bath namen de proef op de som. Ze gaven een aantal wielrenners verschillende drankjes en trokken vervolgens hun conclusies uit de gerapporteerde informatie. Een belangrijke conclusie was dat een glas water, waarin wat eenvoudig tafelsuiker is opgelost, soms beter bleek te werken dan de dure sportdrankjes. De verklaring die de onderzoekers daarvoor hebben is verbazend simpel. Gewone suiker bestaat uit een verbinding van glucose en fructose. Hoewel er ook sportdrankjes met deze combinatie te vinden zijn, bevatten veel sportdrankjes alleen glucose. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de wielrenners bij de drankjes met gewone suiker aangaven dat de training hen minder moeite leek te kosten. Ook was er bij die drankjes minder snel sprake van problemen met de darmen. De inname van glucose is overigens wel van belang, aangezien dit een belangrijke brandstof voor ons lichaam is. Juist die brandstof hebben we nodig wanneer we een intensieve prestatie willen neerzetten. Als je niet van plan bent om een flinke prestatie te gaan leveren, dan kun je die sportdrankjes achterwege laten. Ze hebben namelijk alleen nut wanneer we daadwerkelijk een inspannende bezigheid moeten verrichten. In veel gevallen kunnen we ook met gewoon water volstaan. Neem ongeveer twee uur voordat je gaat sporten minstens een halve liter water, liefst een hele liter. De tussenliggende tijd is nodig om ervoor te zorgen dat er geen water (of voedsel) meer in je maag achterblijft, want met een lege maag presteer je beter. Het is overigens wel slim om, vlak voordat je aan je duurprestatie begint, nog even twee glazen water in te nemen. Ben je daarna een uur lang aan het sporten? Neem dan elk kwartier weer een glas water of een sportdrankje. Overigens, dergelijke drankjes zijn er in allerlei soorten. Ze zijn globaal te verdelen in drie categorieën. Je hebt hypotone drankjes, die bevatten weinig deeltjes (zoals suikers en elektrolyten) waardoor ze snel worden opgenomen in het lichaam. Een isotone drank bevat evenveel deeltjes als je eigen lichaamsvocht en wordt dus iets minder snel opgenomen dan een hypotone drank. Een hypertone drank is nog meer geconcentreerd, opname daarvan gaat veel trager. Drie jaar geleden maakte het cosumentenprogramma Radar een reportage over sportdrankjes. Deze reportage is via http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/08-10-2012/sportdrankjes/ te bekijken.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.