Bijziendheid veel voorkomend oogprobleem

Voor veel mensen is goed zien de normaalste zaak van de wereld, totdat er problemen ontstaan op het gebied van de ogen. Wat is bijziendheid?

We kunnen daarbij een onderscheid maken tussen oogklachten en echte oogziekten. Oogklachten treden met enige regelmaat op bij mensen, ook als ze gewoon goed zien. Te denken valt bijvoorbeeld aan een tranend oog, droge ogen of een strontje op het oog. Daarnaast kan er ook bijvoorbeeld iets in het oog terecht komen zoals bijvoorbeeld zand of een insect. Hebben we het echt over oogziekten of oogaandoeningen dan kun je denken aan verziendheid, bijziendheid, staar of bijvoorbeeld glaucoom. Dat zijn geen oogproblemen van tijdelijke aard die vanzelf weer overgaan. In dit artikel willen we wat meer ingaan op bijziendheid, wat het is en vooral, wat eraan te doen is.

Wat is bijziendheid?

Bijziendheid is niet direct een oogziekte te noemen maar eerder een afwijking aan het oog. Bij bijziendheid (myopie) is er sprake van een oogafwijking waarbij mensen dingen op afstand niet scherp kunnen zien. Dat kan zeer lastig zijn als je bijvoorbeeld moet autorijden, tijdens het kijken naar een televisieprogramma of het volgen van colleges in een grote collegezaal. Bijziendheid kan eenvoudig worden opgelost door het dragen van een bril of contactlenzen op sterkte. Maar ook oog laseren behoort tot de mogelijkheden. Het gaan echt om het slecht kunnen zien in de verte, dus een krant of boek lezen geeft meestal geen problemen bij mensen die last hebben van bijziendheid.

Als mensen last hebben van bijziendheid dan valt het licht in plaats van op het netvlies voor het netvlies waardoor we de dingen niet scherp zien. Normaal gesproken wordt het licht dat de pupil binnenkomt door de ooglens precies zo gebroken dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen, dus niet ervoor of erachter.

Oorzaken bijziendheid

Er is een aantal oorzaken te noemen die kunnen leiden tot bijziendheid. Een van de oorzaken kan zijn dat het oog te lang is, in dat geval is de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te groot. Het gevolg daarvan is dus dat het licht in plaats van op het netvlies, voor het netvlies valt. Deze vorm van bijziendheid wordt ook wel as-myopie genoemd.

Een andere oorzaak kan zijn dat de ooglens of het hoornvlies te bol is. Het gevolg daarvan is dat het licht te sterk wordt gebroken waardoor dus het licht in plaats van op het netvlies voor het netvlies valt. Als er sprake is van die vorm van bijziendheid hebben we het over brekingsmyopie. Vermeld moet echter worden dat deze laatste vorm van bijziendheid zelden voorkomt, in verreweg de meeste gevallen van bijziendheid gaat het om as-myopie.

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.