Ayurveda in een notendop

Ayurveda in een notendop Ayurveda heeft zijn wortels in het Oude India van duizenden jaren geleden. In het Oude India waren er Zieners die puur op grond van schouwing probeerde dat leven in haar essentie te begrijpen om te weten wat nodig is in het perspectief van gezondheid en geluk.

Ze ontdekte een aantal basisprincipes die het ritme van het leven gaande houden. Omdat de mens ook deel is van de natuur beweegt dat ritme ook in ons. Juist in onze Moderne Tijd kunnen we daar ons voordeel mee doen Onze beschaving heeft een geavanceerde ontwikkeling doorgemaakt met veel verworvenheden. Toch zijn we onderweg ook vervreemd geraakt van het basisritme van de natuur in en om ons heen. Deze vervreemding veroorzaakt veelal een gevoel van mentaal en fysiek onbehagen (stress bijvoorbeeld) dat zich kan ontwikkelen tot diverse ziekten. Ayurveda kan daarom een zinvolle bijdrage leveren aan onze tijd teneinde het contact met het natuurlijke ritme van het leven, weer te herinneren en te herstellen in het perspectief van gezondheid en geluk. Aandacht voor de juiste voeding speelt in ayurveda een hoofdrol Wanneer je je realiseert dat het basismateriaal van onze cellen en weefsels gegeven wordt door het eten en drinken dat we dagelijks tot ons nemen, kun je stellen dat ons fysiek maar ook geestelijk functioneren daardoor wordt bepaald. Met andere woorden gebalanceerde voeding balanceert ook de geest en draagt ook bij aan geluk.. De meerwaarde van Ayurveda is ook dat ze aandacht heeft voor de subtiele signalen die de voorbode kunnen zijn van ziekten. Het geven van dieet en leefregels zijn dus ook bedoeld als preventie. De waarde van een Ayurvedische leefwijze is dat dit zich terug verdiend op oudere leeftijd waardoor we ook een gelukkige en gezonde oude dag kunnen beleven. Annemarie Peters, ayurvedisch practitioner zie: www.ayurvitaal.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.