Apotheker-uitgiftegesprek

Als je medicijnen bij je apotheek haalt, moet je hiervoor via je eigen risico betalen. Gaat het om een medicijn dat je nog nooit - of lange tijd niet - hebt gebruikt, dan betaal je meer.

Als je medicijnen bij je apotheek haalt, moet je hiervoor via je eigen risico betalen. Gaat het om een medicijn dat je nog nooit - of lange tijd niet - hebt gebruikt, dan betaal je meer. Maar hier moet een apotheker wel iets voor doen. Uit onderzoek blijkt dat slechts één van de 39 bezochte apotheken zich houdt aan de regels die horen bij het eerste-uitgiftegesprek. Apothekers waarschuwden niet voor bijwerkingen en vertelden vaak niet hoe het medicijn moet worden ingenomen. Voor elk medicijn dat je voor het eerst of na meer dan 12 maanden meekrijgt, houdt de apotheker (of assistent) een gesprek met je. Tijdens dit gesprek legt deze het gebruik, de werking, de mogelijke bijwerkingen en de samenhang met andere geneesmiddelen uit. http://www.consumentenbond.nl/kosten-in-de-zorg/extra-informatie/eerste-uitgifte-medicijnen Daarnaast moet de apotheker (of assistent) ook controles uitvoeren en schriftelijke uitleg meegeven. Mag ik zo'n gesprek weigeren, waardoor ik niet hoef te betalen? Nee, in principe kun je een 'eerste uitgifte gesprek' niet weigeren. De apotheker is verplicht dit gesprek met je te houden. Dit is op basis van richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat geneesmiddelen veilig worden gebruikt. Weiger je het gesprek, dan is de kans groot dat de apotheker het geneesmiddel niet meegeeft. Voor medicijnen op recept betaalt u ook de daarbij behorende zorg die de apotheek levert. Dit is het zogenaamde standaardtarief van circa € 6.

Apotheker-uitgiftegesprek

Uw apotheker is verplicht om onderstaande extra zorg bij een eerste uitgifte te verlenen: ? Controleren of u ook nog andere medicijnen gebruikt. ? Beoordelen of u het medicijn kunt gebruiken in combinatie met andere medicijnen. ? Onderzoeken of u mogelijk allergisch voor het medicijn bent. ? Indien nodig contact opnemen met uw voorschrijvend arts. ? Uw gegevens, het gebruik en eventuele waarschuwingen op het etiket zetten. ? Meegeven van de schriftelijke uitleg van het medicijn. Meestal is dit overigens de bijsluiter. Bij de eerste uitgifte licht de apotheker een en ander mondeling verder toe over de (bij)werking en het gebruik van het medicijn. U kunt ook vragen stellen tijdens dit gesprek. http://www.apotheek.nl/actueel/wijziging-manier-van-declareren-eerste-uitgifte    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.