Adviezen voor een energie- en eiwitrijke voeding

Ons voedsel vormt de brandstof voor ons lichaam. Wanneer we in beweging komen, vergt dat energie en die energie halen we uit onze voeding.

Ook als we niet bewegen, verbruiken we energie, omdat veel lichaamsprocessen continu plaatsvinden. Ons hart moet blijven kloppen en onze hersenen moeten blijven werken. En zo voltrekken zich nog veel meer processen permanent in ons lichaam. Vergelijk het maar met de waakvlak van de centrale verwarming, die verbruikt ook dag en nacht wat energie. Draai je de verwarming hoger, dan heb je meer energie nodig. Ons lichaam werkt eigenlijk net zo. In bepaalde situaties hebben we energie- en eiwitrijke voeding nodig. Bijvoorbeeld als we een grote fysieke inspanning moeten leveren.

Ondervoeding

Wanneer je gewicht verliest, is dat een signaal dat je onvoldoende energie uit de voeding opneemt. Als afvallen een doel is, kan dat een goede ontwikkeling zijn. Als het echter ongewild gebeurt, is het zaak om eens kritisch te kijken naar je voedingspatroon. Simpel gezegd moet er elke dag ongeveer net zo veel energie binnenkomen als er verbruikt wordt. De auto rijdt niet als de tank leeg is en ons lichaam functioneert niet goed als we niet voldoende energierijk voedsel tot ons nemen. Energie halen we voornamelijk uit vetten en koolhydraten (zetmeel en suiker). Daarnaast hebben we ook eiwitten nodig, want die gebruiken we voor de opbouw en het herstel van ons lichaam. Als we structureel minder energie en voedingsstoffen binnen krijgen dan we verbruiken, gaat het mis. Het is dus zaak om ondervoeding te voorkomen. Maar overgewicht is ook schadelijk, dus moeten we ervoor zorgen dat we ook niet te veel eten.

Algemene adviezen

Neem rustig de tijd om te eten. Houd je bij voorkeur niet tegelijk met andere zaken bezig en concentreer je echt helemaal op de maaltijd. Eet rustig en kauw het voedsel goed. Dat kauwen speelt een belangrijke rol in het proces van onze spijsvertering. Slik je brokken eten te grof door, dan zal het in de maag onvoldoende verteerd worden, waardoor je darmen minder goed in staat zullen zijn om de waardevolle voedingsstoffen eruit te halen. Bovendien geef je door te kauwen onbewust een signaal aan de hersenen af, waardoor je lichaam eerder beseft dat je vol zit. Hiermee voorkom je dat je meer eet dan nodig is. Het traditionele beeld van drie maaltijden per dag (ontbijt, lunch en diner) is achterhaald. Het is beter om zes keer per dag een kleine portie te eten, in plaats van drie keer een grotere hoeveelheid. Drink niet bij het eten, maar stel het drinken uit tot minstens een half uur na de maaltijd. Dit komt de spijsvertering ten goede. Varieer je maaltijden door zoete, zure en harige gerechten af te wisselen.

Energierijke voeding

Voorbeelden van energierijk voedsel zijn vette vis (haring, paling, makreel) en noten. Ook volle melkproducten en suiker leveren energie op. Bij suiker geldt het voorbehoud dat een teveel aan suiker schadelijk is voor ons lichaam. Om die reden is het beter om zaken als koek, gebak en ijs slechts met mate te nuttigen.

Eiwitrijke voeding

Eiwitten vinden we vooral in melk(producten), kaas, vlees, vis en kip, maar ook in peulvruchten, sojaproducten, pinda’s en noten. En uiteraard ook in eieren. Er zijn dus volop mogelijkheden om aan voldoende eiwitten te komen. Met name mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen – en dus dierlijke producten vermijden – moeten er goed op letten dat zij het tekort aan eiwitten in voldoende mate compenseren door andere producten uit dit lijstje te consumeren.

De praktijk

Klinkt allemaal logisch, maar hoe passen we dat nu toe in ons dagelijks eetpatroon? Experimenteer bijvoorbeeld eens met twee soorten broodbeleg tegelijk. Of vervang je sneetje brood eens door een beschuitje, cracker of krentenbol. Liever helemaal geen brood? Je kunt ook kiezen voor pap of een eiergerecht in combinatie met wat fruit. Groenten horen op elk menu te staan. Als je ze kookt, eet je er doorgaans meer van dan wanneer je kiest voor rauwkost. Peulvruchten kun je in vrijwel elk gerecht verwerken. Zo voeg je bijvoorbeeld op eenvoudige wijze met wat peulvruchten extra eiwitten toe aan je salade. Trek in een tussendoortje? Doe het wel verantwoord! Kijk eens naar de Aziatische keuken. Daar eten ze jonge sojabonen (edamame) tussendoor. Niet zo’n gek idee, want ze bevatten naast eiwitten ook nog omega-3-vetzuren, magnesium, ijzer en vitamine B6. Ook noten mag je gerust wat vaker op het menu zetten. Probeer eens een schaaltje Griekse yoghurt met stukjes walnoot en verse kiwi. Gezond en erg lekker!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.